EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджетът на НЗОК получава нови 100 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджетът на НЗОК получава нови 100 млн.лв.

mail13:10 | 13.11.2014прегледи 734 коментарикоментари 0


Временната комисия по бюджет и финанси прие актуализацията на бюджета на НЗОК. Актуализацията на бюджета на НЗОК се прие от 15 членове на комисията, които бяха за, 4-ма се въздържаха (трима от БСП и 1 от Атака) и никой не беше против.

Преди това по време на обсъждането Румен Гечев от БСП заяви, че левицата ще гласува въздържали се актуализацията на бюджета на НЗОК. Ще гласуваме въздържали се, не защото сме против за осигуряване на средства за здравеопазването, а, защото здравеопазването се оказва една от най-неефективните системи, аргументира се той.

По думите на Гечев, ако погледнем числата от преди 5-6 години ще видим, че разходите са почти удвоени, а качеството не е по-добро. Намираме се в състояние да полагаме усилия да задържим дефицита в рамките на 3 % с различни бюджетни техники. Това би бил един лош сигнал, посочи Гечев. Според него още лятото НЗОК е могла да се балансира и без гласуваните 200 млн. лв. Това е доста невъзпитателен сигнал-всеки път Здравната каса харчи, колкото си иска, а в края на годината слага сметката пред парламента и той прави актуализации, колкото и трябва, за да се разплати, каза още депутатът от БСП.

От своя страна Йордан Цонев информира, че ДПС ще подкрепи актуализацията на касата с уточнението, че това се случва всяка година. Или актуализираме бюджета, или прехвърляме тези разходи за следващата година. Сега се спираме на сценария актуализация, каза Цонев. Той посочи, че при тази нереформирана система и монополът на една каса ще продължава да води до непрекъснато наливане на средства без резултат.

Председателят на ПФ Валери Симеонов запита дали не може част от 100-те млн. лв. за НЗОК да бъдат отложени. Той заяви, че, за да вземе решение да гласува за това трябва да има основание. Обърна се и към Москов дали има като идея за разбиване на монопола на НЗОК в две каси.

Атака няма да подкрепи тази актуализация, не защото не подкрепя здравеопазването, а защото не подкрепя НЗОК. След като това стана ясно, председателят на комисията Менда Стоянова обвини Атака, че винаги гласува против, защото така било по-удобно. Атака забрави, че беше във властта скоро със златния си пръст, каза тя. Корман Исмаилов информира, че РБ подкрепя актуализацията, но иска да види решимостта на министъра да разобличи мафията и да я притисне до ъгъла.

Председателят на НЗОК Румяна Тодорова заяви, че няма как да се отлагат плащания към лечебните заведения. Фирмите, на които се дължат пари от болници започнаха да правят запори, което пък блокира работата на лечебни заведения. Според нея, ако тези пари не се изчистят тази година и ги прехвърлим за догодина ще влязат като дефицит в следващия бюджет. Тя призова 2015 г. да започне на чисто.

Здравният министър Петър Москов посочи, че според него е важно да има ясно мнозинство с ясна програма, което да премине през актуализацията на бюджета за 2014 и през бюджета за 2015 г.

Ангажимент на МЗ и на кабинета е бюджетните разходи за здравеопазване за следващата година по никакъв начин да не надхвърлят това, което ще приемем за окончателна сметка за здравеопазването за 2014 г., зарече се той. Затова МЗ в края на ноември ще внесе ясен календар за реформи и законодателни инициативи. 2015 г. ще бъде истинска трансформационна година за здравеопазването, категоричен бе Москов. /БГНЕС


Тагове: НЗОК, бюджет
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046