EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджетът за НЗОК бе приет на първо четене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджетът за НЗОК бе приет на първо четене

mail13:36 | 18.11.2009прегледи 556 коментарикоментари 0


Парламентът прие на първо четене законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2010 г. със 127 гласа "за" и 38 "против".
В момент има 290 млн. лв. текущи задължения на болници и 59 млн. лв. - просрочени. Ако продължим по този начин, само ще мултиплицираме фалитите, отбеляза министърът на здравеопазването Божидар Нанев. По думите на министъра "бюджет на фалиралите болници" е била политиката досега, а не оттук нататък. Така той отговори на депутатите от ДПС, които определиха бюджета за здравната каса като "бюджет на фалиралите болници".
Има и 30 % свръххоспитализация, съобщи министърът. В болниците ще има регулация, но на базата на строги критерии и стандарти, допълни още той.
Вчера Синята коалиция и ГЕРБ се споразумяха за осигуряване на допълнителни средства за парламента.  Предвижданата допълнителна сума за здравеопазването е 450 млн. лв.
Общият размер на предвидените в бюджета на НЗОК приходи и трансфери е 2.5 млрд. лв. От тях 1.5 млрд. лв. са от здравноосигурителни вноски, 941 млн. лв. – от трансфери за здравно осигуряване на деца и пенсионери и 13 млн. лв. са неданъчни приходи.
От следващата година болничните заведения ще преминат на делегирани бюджети, които ще се определят на база на преминалият през тях брой пациенти през тази година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg