EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бюджетният излишък към края на май = 1.3 млрд.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджетният излишък към края на май = 1.3 млрд.лв.

mail06:10 | 29.05.2015прегледи 2400 коментарикоментари 0


На заседание на МС в сряда премиерът Борисов посочи, че от началото на годината предприетите мерки срещу сивия сектор и повишеното доверие от страна на европейските партньори са довели до 2,125 млрд. лв. повече в държавния бюджет.
„Ако не бяхме проявили политическа воля..., тези пари щяха да са някъде – не знам къде, не искам никого да обидя. Факт е, че сега са в бюджета на държавата… Само това да сме направили, си заслужава нервите, заслужава си упреците, заслужава си каквото и да било. Това са пари, които са влезли в държавата, а не в сивия сектор. Повече подробности по тази тема може да се види в части от стенограмата на заседанието.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Уважаеми колеги, усилията, които полагаме, дават резултати. На ежедневна база изчисляваме изпълнението на бюджета, но обикновено го представяме в края на месеца като прогноза за съответния период и като окончателен отчет за предходния. В края на този месец ще представим информация за очакваното изпълнение на Консолидираната фискална програма към края на май и отчета към края на април. За данните към края на април мога да кажа, че се отчита излишък по консолидираната фискална програма в размер на 1 милиард и 66 милиона.
Тази тенденция се запазва и при фискалното изпълнение за месец май. Очакваме към края на месец май да бъде отчетен излишък в размер на минимум 1 милиард 236 милиона лева. Казвам „минимум“, тъй като предварителните оценки ни принуждават да сме малко по-консервативни, тъй като има още три работни дни до края на седмицата, през които могат да се извършват допълнителни разходи и да постъпят допълнителни приходи. Минималният размер на излишъка, който се очаква да отчетем към края на месеца, аз предполагам, че ще бъде и с 50 милиона над това, което докладвам в момента, е 1 милиард 236 милиона, като може да стигне до 1 милиард 300 милиона.
Това преизпълнение се равнява на 1,5% от прогнозния БВП. Месец май е третият пореден месец, в който на месечна база се отчита излишък по Консолидираната фискална програма, след като през февруари бе отчетен неголям дефицит. Това е най-големият излишък за първите пет месеца на годината от 2008 година насам.
За сравнение, за първите пет месеца на 2014 година дефицитът беше в размер на 888,6 милиона лева или 1,1% от Брутния вътрешен продукт. Това означава, че съпоставена със същия период на предходната година, бюджетната позиция се подобрява с 2 милиарда и 125 милиона минимум. Защо използвам „минимум“? Казах ви, че това е минималното консервативно планиране, което очакваме – 2 милиарда и 125 милиона, или 2,6% от БВП.
Приходите и помощите за първите пет месеца на 2015 година се очаква да бъдат в размер на около 13,8 милиарда лева или 45,4% от годишния план. Към края на месец май в частта на приходите имаме 17,1% номинален ръст – 2 милиарда 14 милиона повече спрямо същия период на 2014 година.
Разбира се, не са само усилията на приходните администрации. И всички колеги, които управляват европейски фондове, са помогнали за този резултат, тъй като ръстът спрямо предходната година се дължи половината на по-високи данъчни и неданъчни приходи – 1 милиард и 9 милиона, и по-високи постъпления в частта на помощите и възстановени средства от ЕК в размер на 1 милиард и 5 милиона. Казвам – съпоставено със същият период на миналата година. Разходите са съпоставимо същите, както същият период на миналата година – 12 милиарда 554 милиона.
БОЙКО БОРИСОВ: …. В момента 15 митничари сме изпратили, всеки момент ще са в Свиленград. Затова моля, когато говорите и с лидерите си на партиите, това изрично да го отбележите, отпор на сивата икономика. Тези два милиарда и кусур, които не са влезли някъде, е отпор пряко насочен срещу нас. На Свиленград бойкотират. Нали разбирате, че ако тези камиони се пуснат без да се проверяват, ще влезе месо, ще влезе и захар, и шоколади, и цигари или каквото и да било. Вчера има нова реализация за, образно казано, четири тира с цигари, тези с гилзите, където е накълцаният тютюн, с над 1100-1200 кашона с такива гилзи, което се равнява на три и половина тира с цигари все едно нелегално са влезли. И трябва да ви кажа и от съвещанието сутринта, това, което докладват двете приходни агенции, службите, прокурорите, в следващите седмици приходите ще се увеличат и това го гарантирам. Какво по-добро този задържан митничар, или задържан граничар, или задържан данъчен, ако ги е давал нагоре, да каже на кой.
Сиреч, това е най-добрият начин за борба с корупцията. Приходи в държавата, стопяване на сивия сектор и още веднъж на всички благодаря, знам колко е трудно, и на нас включително, но само това да сме направили, стига…
Ще минем милиард и пет-шестстотин милиона поне, говоря за новите. А иначе спрямо миналата година ще стана доста повече. Разбира се, не се гласете много да ги похарчим, защото ще трябват – една голяма дупка зее в дефицита…” /със съкращения

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3883