EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджетният дефицит два пъти по-малък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджетният дефицит два пъти по-малък

mail15:00 | 18.03.2011прегледи 894 коментарикоментари 0


Финансовата рамка за 2011 г. се изпълнява точно както е записана в закона за държавния бюджет и нямам притеснения, че няма да се изпълни. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков в отговор на въпрос от депутата от Коалиция за България Корнелия Нинова относно изпълнението на бюджета за 2011 г. Той отбеляза, че по предварителни данни за първите два месеца на годината дефицитът е над два пъти по-малък от този за същия период на 2010 г. За януари и февруари миналата година сме имали дефицит от около 1 450 млн.лв., а по предварителни данни за първите два месеца на тази година е около 650 млн.лв., посочи Дянков. По думите му приходната част е изпълнена на сто процента от Националната агенция по приходите, а Агенция "Митници" за първите два месеца е на 104 % изпълнение. Според Корнелия Нинова има разминаване на изпълнението със заложеното в бюджета. Тя отбеляза, че дефицитът за януари и  февруари е около 1 % от БВП, при заложен дефицит от 2,5% за цялата година, т.е. за два месеца е натрупан половината от годишния дефицит.
 

БСК възразява

Във връзка със зададен в рамките на днешния парламентарен контрол въпрос към министъра на финансите Симеон Дянков от народния представител Корнелия Нинова, в който се цитират данни на БСК за задълженията на държавата и общините към бизнеса, Пресцентърът на Българската стопанска камара уточнява:

1.Народният представител Корнелия Нинова цитира изследване на БСК за задълженията на предприятията в нефинансовия сектор на икономиката към 31 декември 2009 г., представено на 21 февруари 2011 г.

2.В анализа на БСК се казва следното: „Държавата и общините и през 2009 г. продължиха да генерират междуфирмени задължения. Балансите на нефинансовите предприятия към 31.12.2009 г. показват, че имат вземания за изпълнени и неразплатени поръчки на стойност 833 млн. лв. от ведомства, държавни и общински предприятия. Данъците за възстановяване са 2.4 млрд.лв. Тези суми съставляват 3% от междуфирмената задлъжнялост на нефинансовите предприятия към края на 2009 г.”

3.Представените днес от министъра на финансите Симеон Дянков данни от парламентарната трибуна се отнасят за 2010 година, следователно, не противоречат на информацията на БСК.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg