EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджетни празници: Решението са хижите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджетни празници: Решението са хижите

mail16:07 | 18.12.2023прегледи 531 коментарикоментари 0


И тази зима бюджетната почивка и посрещането на коледните и новогодишните празници ще е в хижите. Нощувка без закуска в планинските домове варира от 25 до 35 лева, а празничните пакети ще ни струват между 250 и 450 лева, каза в интервю за БТА председателят на Българския туристически съюз (БТС) Венцислав Венев. Спрямо миналата година увеличението не е драстично, допълни той.

Венев напомни, че не можем да очакваме от хижите хотелски тип настаняване, въпреки че и те са с различна категория и предлагат съответстващия на броя еделвайси (знака за категоризация на тези обекти) комфорт.

Очаква се тази зима повечето хижи в ниските части на планините да посрещат туристи, някои от местата за настаняване, които са по върховете на Рила, Пирин и Стара планина, вероятно ще отворят само за празниците поради затруднения с доставките, създадени от зимната обстановка. Хижарите са се погрижили да ни е топло, въпреки че тази година цените на кубик дърва са по-високи - 130-150 лева, каза Венев. Проблеми не се очаква да има с подаването на ток, защото повечето от хижите са снабдени с генератори за случаите на прекъсване на електроподаването при големи снежни бури.

Тази седмица бяха отличени най-добрите хижи, напомни председателят на БТС и изтъкна, че целта е българските хижи да знаят, че са обгрижвани и са във фокуса на вниманието на туристическата общественост. 

Почивка със ски разходка

Тази зима има ръст на интереса към почивка в планините с практикуване на ски трекинга, каза Венев. Желаещите да катерят върхове, за да изпитат екстремното изживяване да се спуснат от тях, основно го правят в планинските масиви на Пирин и Рила, а предпочитана хижа за любителите на този вид активен туризъм е хижа "Христо Смирненски". Интерес от последните две години към такива почивки в нашите планини има основно от гости от Франция и Италия, каза председателят на БТС. Германските туристи са почитатели на ски бягането, но практикуването на този вид спорт и комбинирането му с почивка не се предлага на много места в страната. За разлика от останалите видове зимен спорт, които изискват доста скъпа екипировка, ски бягането няма да натовари толкова семейния бюджет - нови писалки могат да се намерят до 200 лева, сочи справка в сайтове за продажба на спортни стоки, а на половин цена могат да бъдат открити и втора употреба. За начинаещи дори е препоръчително да ползват в началото стари ски за бягане. При избора им специалистите препоръчват да предпочетем по-късите и по-широки ски в съответната група тегло, за да може по-лесно да ги управляваме, особено ако сме начинаещи или просто искаме да се разхождаме по-лесно из зимната планина. Ски бягане със семейството е достъпно на Витоша на две места, сред които това в района на хотел "Морени" - по големия път към Черни връх, в местността Узана над Габрово, в районите на Бъндеришка поляна и хижа "Христо Смирненски".

Хижарският мишлен

И след като сме се наситили на зимни приключения и добре сме премръзнали, прословутият планински апетит ни води към кухните на сто и петдесетте хижи под егидата на БТС, от които Съюзът управлява 50, а останалите са към туристическите му дружества. Всички те предлагат истинска храна от природата. Добрият хижар започва да "зарежда" кухнята си за зимата с продуктите от дивата природа още от лятото, разказва Венев за кулинарните хижарски тайни. Изсъхнали летни билкови букети очакват, провиснали под стрехите на хижите, да се преродят в ароматен чай, подправките отпускат вкусовото си вълшебство в клокочещото гурме преживяване на боб чорбата по хижарски.

Да не опиташ боб със сланина след дълга снежна разходка е почти като да си стигнал до Рим и да не си видял папата, а още по-непростимо е да не се опариш от нетърпение да пробваш една от десетките супи на "шеф готвача" Мария Денева на хижа "Момина скала" на Витоша, разказа Венев за менюто на хижарския мишлен.

Годишно са необходими по 1,5 млн. лева за поддържане и поетапно подобряване на базата

Българският туристически съюз към момента може да разчита на финансиране от бюджета на спортното министерство единствено за проекти от спортно-туристическата си дейност, разказа председателят на БТС. Представили сме проекти за над 500 000 лева за редица национални прояви, сред които за зимната среща на планинските водачи, Националния поход по стъпките на Ботевата чета, националния преглед на туристическите умения и сръчности за учащи се за приза "Кристален еделвайс", Националния поход до Черни връх. За съжаление от няколко месеца вече имаме статут на национално представена организация, но институциите още не са готови да възприемат този факт, коментира Венев. Той посочи, че този статут не позволява на организацията да кандидатства за финансиране с проекти за възстановяване на хижите, защото тя е с нестопанска цел. Така се отлагат проекти за изграждане на фотоволтаици, пречиствателни станции, нови канализации, водохващания и обновяване на хижи.

От БТС са предложили и ще търсят партньорство от министерствата на регионалното развитие, на околната среда и на туризма по проекти за трите европейски планински маршрута, които минават през България, като идеята е да се предвидят в бюджетите на трите ведомства средства за подмяна на маркировката с отговаряща на европейските стандарти, за ремонт на прилежащите към тези маршрути хижи и за подновяване на маркировката по подходите към тях. Свързали сме се с всички ресорни парламентарни комисии още преди да почне обсъждането на бюджета на държавата за следващата година, но досега не сме получи покана за участие в някое от заседанията им, каза председателят на БТС. Ако България иска да стане привлекателна държава за целогодишен планински туризъм, само с усилията на БТС и със скромния бюджет на организацията не може да се случи, коментира Венев и допълни, че от организацията очакват ведомствата да припознаят темата и да подготвят програми, по които дружествата на БТС в страната и хижарите да могат да кандидатстват. Ако искаме в рамките на пет години планините ни да отговарят поне на някакви общоевропейски приемливи стандарти, годишно България трябва да инвестира в материалната база и инфраструктурата по около 1,5 млн. лева, показват предвижданията на Българския туристически съюз.

Дигитализацията в планината

Само за последните два месеца почти 20 000 нови потребители са изтеглили от мрежата електронната книжка (паспорт) за стоте национални обекта на Българския туристически съюз, при положение че годишно те се посещават от около 30 000 души, коментира председателят на БТС. Електронната книжка ни дава на едно място информацията за това къде се намират обектите, какво е работното им време, а за част от тях в кратко анимационно филмче се разказва историята им. Ако искаме да удостоверим, че наистина сме изкачили някой от българските планински върхове, вече няма да е достатъчно да стигнем до хижата под тях и от там да получим печат. Това става само на самия връх, където сканираме чрез QR код електронната си книжка и така действително доказваме, че сме стигнали до някой от покривите на родината ни. Според председателя на БТС този дигитален модел вече работи в редица музеи и природни забележителности във вътрешността на страната, за което БТС има така необходимата подкрепа на няколко министерства, сред които и това на културата. Българският пътешественик става все повече дигитален и предимствата на електронната туристическа книжка на Националното движение "Опознай Родината - 100 Национални обекта" ще помогнат за популяризирането на движението и улесняването на туристите, посещаващи културно-историческите и природни забележителности на България, смята председателят на БТС.


Тагове: хижи, празници
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037