EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджетната сделка на ЕС вреди на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджетната сделка на ЕС вреди на България

mail11:45 | 26.11.2012прегледи 646 коментарикоментари 0


Последното предложение за бюджет на ЕС за 2014-2020 г. не беше достатъчно добро и би създало редица проблеми за България. Това заяви Ивайло Калфин по повод провала на преговорите в Брюксел за постигане на съгласие по дългосрочните разходи на ЕС.
Калфин е докладчик на на Европейския парламент Ивайло Калфин за дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 г.
Заместник-председателят на бюджетната комисия на Европейския парламент се мотивира с намаляването на тавана за финансиране по политиката за сближаване до 2,35% от БВП – най-ниското ниво от началото на преговорите, предвиждането на нови, по-сложни условия за ползване на парите по европейските фондове, незсъщественото повишаване на размера за директните плащания за земеделците, значителното орязване на средствата за конкурентоспособност, наука, младежки обмен, както и намаляването на разходите за обща миграционна политика.

Единствената донякъде положителна новина беше известното увеличаване на обещаните компенсации за старите блокове на АЕЦ „Козлодуй” – от 208 млн. в първоначалното предложение, на 260 млн.. Но и там предложението беше далече от поисканите от България 450 млн. евро, добави българският евродепутат.
Европейските лидери подходиха грешно към преговорите за бюджета на ЕС от самото начало. Те се опитаха да постигнат значителното му намаляване, без да се съобразяват с политическите цели, следваха небалансиран подход към водещите политики, подцениха политиките, водещи към растеж и заетост и отказаха да реформират европейския бюджет, анализира двудневните неуспешни преговори в Брюксел Калфин.
Затова според него: "Прекъсването на преговорите по бюджета е лоша новина, защото европейските лидери за пореден път доказват, че не могат да се разбират по важни за съюза въпроси”.
Калфин смята, че националния егоизъм на някои държави е надделял над общия интерес: „В този смисъл е по-добре, че срещата приключи без резултат, отколкото да беше постигнато съгласие за един лош бюджет".
Европейският парламент ще призове лидерите на европейските държави да се съберат възможно най-скоро, за да подновят опитите за намиране на компромис по дългосрочното финансиране на съюза.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg