EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджетен излишък за ноември от 48 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджетен излишък за ноември от 48 млн.лв.

mail18:18 | 09.12.2009прегледи 516 коментарикоментари 0


Правителството подобри прогнозата си за спада на БВП за 2009 г. с 1.4% до 4.9 на сто, което се равнява на около 1.2 млрд. лв. и е резултат от предприетите от правителството спешни реформи за подобряване на приходната част и ограничаването на разходите. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след редовното правителствено заседание.
За период от пет месеца правителството успя да преодолее натрупания от предходния кабинет в средата на годината бюджетен дефицит от над 560 млн. лв. и да доведе бюджета до прогнозен излишък от около 48 млн. лв. през ноември. Подобна е и прогнозата за м. декември, който обикновено е по-силен от предходния, допълни вицепремиерът. През ноември за пръв път по-високи приходи регистрират и Националната агенция за приходите и Агенция „Митници”, отчете още той.
Правителството реши да предложи корекция на Бюджет’2009 и в него да бъде заложен малък дефицит от 500 млн. лв. или 0.756 на сто от прогнозния БВП. Това поставя България на първо място сред държавите-членки на Европейския съюз с най-добър фискален баланс за годината. Това постижение на страната ни, заедно с нарасналия износ предимно за Западна Европа, повишената инвестиционна активност и повишените приходи на НАП и Агенция „Митници”, са индикатори за успеха на предприеманите реформи, подчерта финансовият министър. По този начин правителството декларира и категоричната си решимост за влизане в механизма ERM II, който е преходен за влизане в еврозоната.
Със заложения минимален бюджетен дефицит правителството ще може да отдели средства за социално подпомагане, здравеопазване, в помощ на земеделците, както и за инфраструктура, в т.ч. за възстановяване на дължимото на фирми-изпълнители от строителния бранш. Фискалните мерки, предприети от правителството, вече дават резултати, подчерта още министър Дянков. Той бе категоричен, че фискалната система на страната ни е стабилна. В отговор на журналистически въпрос той информира, че другата седмица правителството ще разгледа възможностите за добавки към пенсиите на възрастните хора.


Тагове: бюджет, излишък
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg