EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджет 2018: 700 млн.лв. повече за заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджет 2018: 700 млн.лв. повече за заплати

mail18:01 | 08.10.2017прегледи 6267 коментарикоментари 0


Над 700 милиона лева повече разходи за персонал ще има в следващия бюджет, който правителството ще предложи, и то във всички сектори. Това заяви на пресконференция в централата на ГЕРБ министърът на финансите Владислав Горанов. Той каза, че следващият български бюджет ще бъде с по-малък дефицит от този, който беше планиран. В него залагаме всички тези политики, за които преди шест месеца претендирахме за изпълнителната власт, посочи финансовият министър. Увеличението на учителските заплати е факт и ще продължи и през следващата година, каза Горанов.

Обещали сме на Северна България магистрала "Хемус" и до пролетта на 2018 г. тя ще бъде завършена като проект до разклона Плевен-Ловеч, заяви финансовият министър. Той каза, че другите теми са за социалната политика, за подобряване на работата на институциите и за премахването на излишната бюрократщина. "Всичко това, безспорно дразни и притеснява нашите опоненти, които трябва да намерят смислени аргументи, за да се противопоставят на успешните ни политики", коментира Горанов. Той отбеляза, че потреблението и доходите в реалния сектор растат и това се оценява от обществото.
Следващата година се очертава да бъде добра за българската икономика, каза финансовият министър и отбеляза, че добрата новина е свързана с това, че увеличението на учителските заплати вече дава резултат. Той се изразява в това, че химици и биолози напускат някои институти на Селскостопанската академия и "влизат в българското училище". Целта е с увеличението на заплатите на учителите най-добрите преподаватели, които могат да бъдат мотивирани от това повишение, да влязат в класните стаи, обясни министър Горанов.
Той съобщи, че има планирано увеличение на заплатите на полицаите, но дебатът по него все още върви. "Дайте ни време да си свършим работата в правителството, не искам да съм говорител на министър Радев", коментира Владислав Горанов в отговор на въпрос. Той каза, че през втората половина на октомври ще има Национален съвет за тристранно сътрудничество и проектът на бюджета за 2018 г. ще бъде обсъден със социалните партньори преди да бъде внесен в парламента.
Вицепремиерът Томислав Дончев каза на пресконференцията, че неокончателните данни показват, че заради комплексните усилия на министерства и различни институции до момента 17 000 деца са върнати обратно в класните стаи. Той отбеляза, че това не е достатъчно, защото тези ученици трябва да бъдат и задържани в училище. "Изключително важна стъпка в тази посока е по-атрактивното възнаграждение на учителите и това е върхът на йерархията на приоритетите ни", коментира Дончев.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg