EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджет 2010 инвестира в инфраструктура

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджет 2010 инвестира в инфраструктура

mail15:06 | 28.10.2009прегледи 1903 коментарикоментари 0


Министерският съвет одобри проекта на държавния бюджет за следващата година, съобщи правителствената информационна служба.
Бюджет 2010 е насочен към осигуряване на стабилност чрез провеждане на благоразумна фискална политика и поддържане на балансиран бюджет. Основните параметри, залегнали в него, са съобразени с целите на фискалната политика на правителството.
Разпределението на държавните разходи е в съответствие с приоритетите и антикризисните мерки на кабинета.
Планираните приходи по консолидираната фискална програма за 2010 г. са 26,4 млрд. лв., което е 41,6 на сто от БВП. От тях данъчните се очаква да бъдат 20,9 млн. лв., а неданъчните - 3,4 млрд. лв. През следващата година помощите, от които основен дял имат тези от европейския бюджет, са разчетени на 2 млрд. лв.
Забавянето на икономиката и липсата на своевременни мерки в началото на кризата се отразяват неблагоприятно върху приходите по консолидираната фискална програма, като рисковете пред изпълнението на тази част на бюджета се запазват и за 2010 г.
Приоритетите в разходната част на Бюджет 2010 са социален сектор, образование, здравеопазване, екология, пътна инфраструктура. Размерът на разходите в социалния сектор е 37,3 на сто от общите разходи или 15,3 на сто от БВП.
Основната цел на пенсионната политика през 2010 г. е запазване на нивото на осигурителна защита за хората в пенсионна възраст и подобряване на финансовата сигурност за възрастните хора в най-уязвима позиция. През следващата година се предвижда да бъде въведена т. нар. "добавка за старост" към пенсиите на хората над 75-годишна възраст. През следващата година осъвременяването на пенсиите ще става по гъвкав механизъм, съобразен с икономическото развитие, състоянието на бюджета, темповете на нарастване на осигурителния доход, инфлацията и динамиката на заетостта.
Публичните разходи за образование през последните години са на нива над 4,0 на сто от БВП, като с бюджета за 2010 г. се предвижда това равнище да е 4,2 на сто от БВП. Това изисква по-ефективно разходване на средствата чрез приоритизиране на мерките за повишаване на качеството на образованието и осигуряването на равен достъп. Разходите за здравеопазване се запазват на нивото от 4,2 на сто от БВП, като номиналният им размер е 2,6 млрд. лв.
Инвестиционните разходи, планирани в Бюджет 2010 г., са приоритетно насочени към екологична и пътна инфраструктура. Общият размер на капиталовите разходи по консолидираната фискална програма възлизат на 6,1 на сто от БВП, в т. ч. 3,0 на сто инвестиции с източник националния бюджет и 3,1 на сто от БВП - средства от ЕС. Предвидените разходи за опазване на околната среда са 1,6 на сто от БВП.
Политиката по доходите в бюджетния сектор ще бъде съобразена с възможностите на държавния бюджет и ще се стреми към по-пълно обвързване на работните заплати с производителността на труда.
През следващата година ще се запази достигнатото номинално равнище на средствата за работна заплата по отделните бюджетни организации и дейности. След 2010 г. принципът, който ще се следва, е запазване на достигнатото през предходната година съотношение на средствата за работни заплати и физическия обем на БВП. По такъв начин нарастването на средствата за работни заплати ще зависи от темповете на възстановяване на българската икономика.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg