EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджет 2010 бе приет, левицата го оспорва в КС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджет 2010 бе приет, левицата го оспорва в КС

mail11:04 | 03.12.2009прегледи 595 коментарикоментари 0


След почти 17 часа парламентарни дебати Народното събрание прие късно снощи бюджета за 2010 година. Промените между първо и второ четене основно включват увеличение на приходната част със 70 млн. лв., като тези средства са предвидени за здравеопазване.
Веднага след гласуването Коалиция за България обяви, че ще сезира Конституционния съд тъй като според тях приетият чл. 17 позволява на кабинета по-голяма свобода при съкращаване на държавните разходи, ако реалната икономика се развива по-лошо от прогнозите.
Бюджет 2009 също предвижда подобна възможност, но разликата е, че правителството прави съкращения при положение, че приходите паднат толкова, че да надхвърлят заложените буфери.

Опозицията в лицето на БСП и ДПС защитиха тезата, че приходите, заложени в проекта са прекалено ниски, като прогнозираният ръст на БВП от  2% през 2010 е занижен и затова трябва да се вдигне приходната част.
Предложението на Пламен Орешарски бе тя да се увеличи със 762 млн. лв., тъй като може да се очаква ръст на БВП поне с още 2 млрд. лв., а реалистичните прогнози са за малко повече.
От ДПС казаха, че излишъкът ще надхвърли 1 млрд. лв. и затова предлагат повишение на приходната част с 500 млн. лв., като парите да се насочат към земеделските стопани.
Иван Костов и Синята коалиция се противопостави на това. Те предложиха в приходната част да бъдат включени още 70 млн. лв. постъпления от увеличения данък върху хазарта.
При гласуването това бе прието и приходната част на бюджета стана 17.142 млрд. лв., от които данъчните постъпления стават 15.377 млрд. лв., а от корпоративен данък - 1.573 млрд. лв.
Депутатите гласуваха със същата сума да бъде увеличена и разходната част.
Освен това депутатите намалиха бюджета на БАН с 10 млн. лв., като парите се пренасочват към фонд "Земеделие".
Бюджетът на Министерството на отбраната ще е  890 млн. лв., на МВР – 955 млн. лв., на Социалното министерство  – 798 млн. лв., на Здравното министерство - 704 млн. лв., на Министерство на образованието – 388 млн. лв.

Приетият бюджет е следващата голяма крачка за излизане от кризата, а пред България има още три-четири по-трудни месеца до ранната пролет, след което нещата ще започнат да се подобряват постепенно, коментира тази сутрин пред bTV финансовият министър Симеон Дянков.
Антикризисната програма на кабинета работи, тъй като вече втори месец има увеличение на експорта, а икономическият спад  е по-малък от очакваното.
За съжаление безработицата ще продължи да се увеличава поне 6-9 месеца след началото на икономическото възстановяване, прогнозира още министърът.
На въпроса как ще коментира изявленията на Васил Божков, че е некомпетентен Дянков отбеляза, че ако богаташите се оплакват от това, което правителството прави, значи кабинетът работи добре за средния българин.
След 20 години извън България имам щастието да не познавам този вид играчи, допълни той и оцени себе си като по-добър финансист в сравнение с Божков. Има международни класации според които аз съм най-добрият финансист в Източна Европа и сред топ 100 в света и това може да се провери, заяви министърът.
Промененият рейтинг на България от агенцията S&P от негативна към стабилна перспектива, говори положително за антикризисните мерки на правителството, като е благоприятна предпоставка за намаляване на лихвите на банките.


Тагове: бюджет, приходи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg