EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бързи пари за ваканция на море

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бързи пари за ваканция на море

mail17:24 | 21.07.2011прегледи 1989 коментарикоментари 0


Данаил Алеков
Сесията приключи, а лятото е в разгара си и термометрите не падат под 30 градуса. Традиционно студентите предпочитат морето като дестинация за почивка, а напоследък все повече от тях отскачат до Гърция или Турция, вместо по родното Черноморие. За такава почивка обаче трябват пари, а при средностатистическия студент (и не само) те никога не стигат.
Виктор Коларов от Студентско общество за компютърно изкуство разказа пред EconomyNews.bg за възможностите, които предлага организацията. „Реализираме различни европейски проекти за обучение и организиране на тренировъчни курсове”, сподели Виктор и прикани младите хора, които могат да работят с flash-програми и разбират от web-дизайн, да проявят активност и да се включат в проектите. „Разбира се, не е задължително студентите да имат задълбочени познания, по-важно е желанието и упоритостта – повечето от нещата се учат в хода на работа”, каза още той. На Виктор му предстоят изпити в НБУ и това не му пречи да съчетае подготовката за тях с работата. Заплащането стига до 600 лв. на месец в зависимост от уговорката и работното време.
Какъв е пазарът на надниците?
За тези, които не са имали възможност да работят през учебната година или просто са решили да си починат още малко, не е късно да потърсят работа. Има студентски организации, които осигуряват заетост на младите хора в удобно за тях време - както почасово, така и целодневно.
Бюрото по труда в София чрез специализирания си филиал „Студентски труд” предлага варианти за работа.
Ето някои от тях: 307 лв. + месечна премия за сервитьор в кафе-клуб; друг вариант е заплата плюс 6 % от личния оборот; 240-350 лв. в пицария на известна верига.
За 4 часов работен ден се предлагат от 200 - до 350 лв. в зависимост от естественото на работа и фирмата. Възможно е да получите и 450 лв. за 8 часов работен ден като възпитател на деца от начален курс и 600 лв. е за 8 часов работен ден за работа в частна детска градина.
Не липсват и оферти от 100 - 2 000 лв. при нерегламентирано работно време за компания, която предлага финансовите продукти на пазара.
От хазарт до хамалски услуги
По-платените работи, от които може да изкарате бързо пари, са свързани с т.нар. „хамалогия” – дейност, която не изисква кой знае какви познания. Лятото е сезон за ремонтите и преместванията и работа определено не липсва. Много фирми, специализирани в хамалските услуги, се насочват точно към набирането на студенти за персонал. Заплащането варира 50-60 лв. дневна надница, в зависимост от свършената работа за съответния ден. Но ако сте се насочили в сферата на хамалските услуги, то трябва да имате и необходимата физическа подготовка, защото не всеки може да се справи с преместването на два трикрилни гардероба.
По-мързеливите студенти пък обичат нещата да стават бързо и по възможност лесно. Затова доста младежи пробват късмета си в хазарта и по-специално покера. Това е един от често срещаните начини за препитание сред младите. Студентите упорито вярват в късмета си и много от тях припечелват някой друг лев в покер турнири. Миналото лято в Пловдив даже бе проведен първия покер шампионат на българските студенти. Записването е безплатно и всеки преминал квалификациите получава правото да играе на турнира. Първото място осигурява на студента едногодишна стипендия от 4500 лв. Отделно в известните сайтове за покер постоянно се провеждат турнири, от които може да си докарате немалка сума, стига да се справите с конкуренцията на масата.
Работа и почивка на морето
Сериозна част от студентите пък си намират работа на морето, където едновременно изкарват добри пари и в същото време намират време да си починат. Това става чрез многобройните обяви в интернет, като преобладават обявите в хотелиерския бранш. Повечето младежи обаче не се доверяват на сляпо и обикновено тези, които заминават, отиват при някой близък, който вече е опипал почвата и е споделил за условията. Проблемът с работата по морето е, че местата се заемат бързо, поради голямото търсене, и ако нямате някой познат, който да ви помогне, трудно ще си намерите работа в разгара на туристическия сезон. Трябва обаче да сте много внимателни при избора си на работодател, защото не са малко случаите на измамени студенти, получили част от уговорената сума. Примамливите оферти включват спане и евентуално закуска, но много работодатели, освен заплащането, не поемат допълнителни ангажименти.
През този сезон основна заплата за камериерка или чистачка е 380 лв. според обявените в специализираната трудова борса в Добрич. При администратор и иконом е 450 лв., а за фронтофис мениджъри - 550 лв. Много често студентите предпочитат работа като бармани или студенти. Тук надницата е доста по-добра между 500 -1 000 лв. Проблемът е, че напливът за тези места е доста голям.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157