EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Българско 3D mapping шоу в Рим

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българско 3D mapping шоу в Рим

mail22:55 | 28.05.2018прегледи 1463 коментарикоментари 0


В историческото сърце на Рим, на фона на Колизеумa, се проведе "Discover Bulgaria" - едно от най-значимите културни събития на страната ни в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на културата.

В историческото сърце на Рим светлините на Капитолийския площад бяха изключени, за да започне невероятното 3D mapping шоу, проектирано върху фасадата на сградата на Римската община. То разказа как българската писменост е спомогнала за разпространението на християнството сред източните славяни. Ансамбъл „Чинари” допринесе за празничната атмосфера, повеждайки публиката на вълнуващо пътешествие, очертаващо българския принос за европейската културна идентичност.

На престижното събитие присъстваха още посланикът на Република България в Италия Марин Райков, заместник-председателят на италианския Сенат Паола Таверна и Карола Пена, председател на Комисията по международни отношения на Община Рим, както и кметовете на градовете Пловдив и Матера, които през 2019 г. ще бъдат Европейски столици на културата.

Светлинното шоу е изработено от българското MP Studio, което е носител на множество международни награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света. Сред тях са фасадата на Министерския съвет в София, Бранденбургската врата в Берлин и Болшой театър в Русия.

Саундтракът на спектакъла включва изпълнения от най-новия албум на хор "Мистерията на българските гласове" /БууЧииМиш/, чиято световна премиера бе на 25 май т.г. Музиката е на Петър Дундаков, а записите са със специалното участие на австралийската певица и композитор Лиса Джерард.

Специални гости на събитието са кметовете на градовете Пловдив и Матера, които през 2019 г. ще бъдат Европейски столици на културата - Иван Тотев и Рафаело Де Руджери.

Събитието се организира от Посолството на Република България в Рим и Българския културен институт в Рим в партньорство с Община Рим и Община Пловдив, с подкрепата на Министерството на външните работи, Министерството на културата и Уникредит Булбанк.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg