EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българският туризъм се цели в 22 пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българският туризъм се цели в 22 пазара

mail10:10 | 14.02.2020прегледи 1075 коментарикоментари 0


През 2020 година, осен механизма за насърчаване на организирания туризъм чрез маркетингови кампании, стартираме и интегрирана комуникационна кампания на 22 пазара. В тях ще е включен и пазар САЩ. Досега сме осъществявали по-малки инициативи там, които се доказа, че са ефективни и за първи път минахме 100 хил. туристи. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на работна среща с представителите на туристическия бизнес. Тя добави, че с гръцкия ѝ колега Хари Теохарис  подписаха програма за съвместни действия. Двамата се договориха за сътрудничество при привличане на туристи от далечни пазари и ще се стартира със САЩ, това ще е добра стъпка, поясни министър Ангелкова.

Една от важните задачи според Ангелкова е стимулиране на организирания туризъм чрез механизма, чиято материална реализация ще е на стойност 15 млн. лв. с ДДС и уточни, че плащанията ще са на база отчетени нощувки в регистрирани места за настаняване през Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и в резултат на осъществени маркетингови дейности. „Това, че мярката е важна и навременна показаха и обстоятелствата, които се появиха следствие на фалита на британския туроператор „Томас Кук“. По думите ѝ капацитетът на „Томас Кук“ е ангажиран от страна на други туроператори за идния сезон, като се обсъжда и вариант за увеличаване на полетите и през октомври, което ще даде възможност за разширяване крилата на сезона.

Относно маркетинговите кампании  министърът обясни, че министерството ще продължи активното си участие на туристическите борси и изказа благодарностите си пред бизнеса, затова че се включват в рекламирането на България чрез работата си с блогъри и влогъри.

Тя коментира и предстоящото второ четене на ЗИД на Закона за туризма. Според министъра там основен фокус е статутът на националните курорти.  Друга тема на срещата бе и ситуацията около ски учителите и ски училищата. Там също сме намерили баланса. След приемането на законопроекта, ски учителите ще бъдат професия, както и професиите за екскурзовод и планински водач така, както са регламентирани в Закона за туризма, че да има ясен регламент и регистър така, както към момента е за останалите професии в закона, разясни министър Ангелкова.

Министерството очаква предложения и подкрепа от организациите в отрасъла за следващия програмен период и дейностите, за които да се търси европейско финансиране. През новия програмен период 2021 – 2027 политиката в областта на туризма ще е основно насочена към устойчиво развитие и промотиране на туристически продукти с по-висока добавена стойност и към намаляване на сезонността в сектора. Ще се подкрепя и развитието на продукти във фаза на растеж, като здравния, фестивално-събитийния, екологичния, спортния и голф туризъм, както и в други специализирани и нишови продукти, в които страната и нейните туристически райони имат потенциал.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg