EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Българският печат днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българският печат днес

mail07:40 | 26.02.2015прегледи 741 коментарикоментари 0


Вчерашното гласуване на Народното събрание за държавния дълг е водещата тема във всички печатни издания тази сутрин.

„Тригодишната програма на кабинета за поемане на 16 милиарда лева външен дълг все пак получи подкрепата на парламента с цената на процедурни трикове и дадени в последния момент голи обещания, с които да се оправдае преобръщането на позицията на АБВ и ДПС“, пише вестник "Сега". „Решаващ за подкрепата се оказа устният ангажимент, поет от финансовия министър Владислав Горанов, бъдещите външни заеми да са поне 2 милиарда лева по-малко от планираното. По-ниският дълг не залегна в нито един документ, но успя да промени мнението на АБВ и ДПС“, отбелязва вестникът.

„Крайно време беше клоуните да си свалят маските, за да видим кой кой е. Тепърва ще става ясно срещу какво ще бъде осребрена тази подкрепа“, пише по този повод коментаторът в "Дума".

„Дългът разшири подкрепата за кабинета“, изтъква "Преса".

Същата е констатацията във водещото заглавие на "Стандарт": „Кабинетът се бетонира. 161 депутати от пет партии казаха „да“ на дълга. Горанов и Калфин обърнаха мача“, допълва вестникът, визирайки намека на социалния министър пред съпартийците си от АБВ, че ще подаде оставка ако с неприемането на новия дълг предизвикат намаление на разходите на всички ведомства.

Бизнесът настоява за „бърза“ реформа в пенсионната система, пише "Стандарт" в статия за най-новите предложения на работодателските организации до министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Работодателите предлагат нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране за трета категория да става с по 6 месеца на година до достигане на 65 години възраст за двата пола, сочи "Стандарт".

"Преса" припомня, че според сегашната формула увеличението на пенсионната възраст трябва да е с 2 месеца годишно. „Преди беше с 4. Бъркотията в така наречената пенсионна реформа продължава. Нужен е обществен консенсус, който за съжаление все още го няма“, отбелязва коментаторът.

Близо 460 хиляди българи или 7 процента от населението на България получава инвалидна пенсия, съобщава "24 часа", като цитира статистиката на Националния осигурителен институт за миналата година. Инвалиди са почти 1/4 от общо 2,2 милиона пенсионери. През 2014-а година осигурителният институт е изхарчил за инвалидни пенсии 1,3 милиарда лева от общо 8,1 милиарда за пенсии. Пенсионираните учители получават средно по 297 лева месечно - с 230 по-малко от бившите военни и полицаи, отбелязва часовият вестник.

„Токът за бита ще поскъпне от юли тази година с по-малко от 20 процента“, пише "Труд", цитирайки Евгения Харитонова от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. „Ведомството се кани да определи цена за период от една година и до юни 2016 тя няма да бъде пипана. От средата на миналата година досега електроенергията за бита поскъпна с 14 процента“, допълва изданието.БНР


Тагове: печат, теми
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg