EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българският печат днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българският печат днес

mail08:53 | 02.04.2014прегледи 756 коментарикоментари 0


15-годишните ученици в България не могат да се справят дори с елементарен битов проблем. Например, ако те си представят, че току-що са пристигнали на жп гара и е необходимо да си купят билет от автомат, по-малко от една трета могат да се справят в различни условия с тази ситуация, пише Сега.

Резултатите от авторитетния международен тест PISA съвсем не са първоаприлска шега, а тревожна констатация. По липсата на логика, съобразителност и умения да прилагат наученото в училище българчетата са на опашката, по-зле са само колумбийчетата, а отличниците са връстниците им от Сингапур, посочва по темата Монитор.

Хиляда българи издъхват заради лекарски грешки всяка година, алармират пациентските организации. Най-често гафове правят джипитата. Оказва се, че те масово "лекуват" по телефона, което често се оказва фатално за болните. Обикновено личните доктори прибягват до тази практика вечер или в почивните дни, за да си спестят разкарването по домашни адреси, отбелязва Телеграф.

Брюксел отказва да възстанови на България над 216 милиона евро по Програмата за развитие на селските райони. Това стана ясно от одит на главна дирекция "Земеделие" на Европейската комисия, получен у нас на 6 януари. Проблемната сума беше заделена от кабинета Борисов за създаване на Гаранционен фонд и за авансови плащания към общините. Евроодиторите са категорични, че така страната ни е заобиколила правилата, за да спасява средства, неусвоени в срок, съобщава Труд.

Над 4 милиона декара земи пустеят, показват данните на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Това прави близо 10% дял на необработваните ниви. Според експертите с въвеждането на данък върху пустеещите земи, собствениците ще имат стимули да ги обработват, дават под аренда или продават, посочва 24 часа.

Нелегални пестициди, предимно внос от Турция, се разпространяват в страната. Земеделските производители ги купуват, защото са по-евтини с 30-50%. По данни на Българската асоциация по растителна защита от началото на годината са влезли около 300 тона, но вносът продължава. Според председателя й д-р Петър Николов проблемът придобива неконтролируеми мащаби, защото е създадена нелегална мрежа от разпространители в цяла България, пише Преса.

Българските стоки ще се продават под общ етикет, за да стигнат до големите хипермаркети и до европейските пазари. Работи се по създаването на обща опаковка, която да обозначи нашата продукция, отбелязва Стандарт като цитира земеделския министър Димитър Греков.

Цената на яйцата и козунаците за Великден ще остане същата като мината година., прогнозират пред вестник Новинар експерти. Очаква се празничният сладкиш да се продава за около 5 лева за килограм в магазините. Яйцата на едро пък вървят по 19 стотинки.

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на бившия шеф на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев заради полетите по времето на ГЕРБ и служебния кабинет на Марин Райков. Пенчев е обвинен в длъжностно престъпление заради това, че от ноември 2009 до юни 2013 година е издавал заповеди за полети на хора, които са извън предписаните по закон, пише Дума.БНР


 


Тагове: печат, теми
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg