EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Българският печат днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българският печат днес

mail08:56 | 05.02.2014прегледи 889 коментарикоментари 0


Пенсиите скачат средно с по 9 лева от 1 юли, заявява пред Труд управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков. Той гарантира, че дефлацията от последните месеци няма да доведе до по-малко увеличение от разчетеното в бюджета.

Правителството одобри изцяло нов модел за финансиране и функциониране на здравната система, съобщава вестник Сега. Според проекта за здравна стратегия, внесен в парламента, до 2016 година ще бъдат приети наредби и закони за премахване на монопола на здравната каса, свиване на гарантирания минимален пакет от здравни услуги и избор на допълнителен здравноосигурителен пакет, предлаган от частните застрахователни дружества. Управляващите не предвиждат увеличаване на здравните вноски, а мерки за повишаване на събираемостта, допълва изданието.

Връщаме държавната поръчка в университетите догодина, обявява образователният министър Анелия Клисарова от страниците на Монитор. По думите й, оповестеният наскоро нов рейтинг на висшите училища у нас доказва необходимостта държавата да инвестира в развитието на определени специалности, търсени на пазара на труда. Пред вестникът Клисарова защитава идеята да се намалят студентските такси до 30 на сто от издръжката. Така ще се увеличи броят на висшистите, а университетите ще могат да компенсират евентуални загуби, като развиват специалностите, за които държавата отпуска повече пари.

Губим 4 милиона, ако таксите за ВУЗ паднат. Такъв товар не можем да понесем, предупреждава ректорът на УНСС Стати Статев в интервю за вестник Стандарт.

Ще компенсираме ректорите за намалени студентски такси, пише Труд, цитирайки уверенията на председателя парламентарната комисия по образование Ваня Добрева.

Водещата новина в Преса е, че правителственият Авиоотряд 28 няма да вози на частно, каквато беше редовната практика досега. Новият устройствен правилник на отряда позволява на министрите на вътрешните работи и здравеопазването да изискват самолетите и хеликоптерите на властта при спешни случаи, допълва изданието.

Дума съобщава от първата си страница, че депутатите от комисията за изборния кодекс са отхвърлили предложението на ГЕРБ за задължително гласуване. Вестникът привежда и аргумента на Мая Манолова от БСП да се гласува на избори е право на гражданите и не може да съществува задължително право.

БСП, ДПС и "Атака" зачеркнаха електронното и мажоритарното гласуване и направиха невъзможно подреждането на листите, пише вестник Сега. Така трите партии ще сведат до минимум почти всички възможности на гражданите да влияят пряко върху изборния процес, да се месят в изборните листи и да получат по-добро представителство в Народното събрание, твърди вестникът.

Община Варна осъмна със запорирани сметки заради забавачка, съобщава Стандарт. Градската управа е задлъжняла с близо два милиона лева към собствениците на реституиран имот, върху който се намира детската градина "Теменужка", пояснява изданието. Кметът Иван Портних се оправдава пред Стандарт с безхаберието на предишното управление.

Находище на природен газ е открито край Кнежа, съобщава 24 часа. Доказаните запаси към момента се изчисляват на 14 милиона кубични метра, но вероятните са близо 1 милиард, твърдят от компанията "Проучване и добив на нефт и газ".БНР


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4139