EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българският печат днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българският печат днес

mail11:15 | 27.12.2013прегледи 1130 коментарикоментари 0


Финансовите къщи за бързи кредити ще трябва да доказват произхода на парите си. Това е една от мерките, които се обсъждат при подготовката на по-строги правила срещу прането на пари, пише Стандарт, като се позовава на депутата от БСП Кирил Добрев. Регистрират се с 250 хиляди лева капитал, а раздават заеми за милиони, пояснява Добрев. Годишната лихва при малките заеми достига 400%, сочи всекидневникът. По думите на Добрев, целта на готвените промени е изсветляване на сектора, а не да направим правила, които да накарат всички да минат на черно. Дискусиите между политици и експерти започнат веднага след коледната ваканция на парламента, която приключва на 15 януари. Кирил Добрев е сигурен още отсега, че ще има пререгистриране на всички фирми с неколкократно увеличение на уставния капитал.

Труд пише за българска връзка в корупционния скандал, който тресе правителството в Турция през последните десет дни. Турският премиер Реджеп Ердоган е ходатайствал пред министъра на градоустройството да промени плана за строителство на парцела в истанбулския квартал "Шишли", който бе върнат на българското църковно настоятелство преди година и половина. Промяната е била извършена по молба на Емрула Туранлъ - шеф на компанията, която е сключила дългосрочен договор за българския имот. Чрез презонирането на пъпа на Истанбул строителят е получил възможност да издигне нови сгради, с което пазарната стойност на терена се е вдигнала от 600 милиона на 800 милиона долара, твърди Труд, цитирайки турския опозиционен печат.

Ако се стегнат, панелките ще имат двеста години живот, пише 24 часа, цитирайки министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов. Освен за санирането на старите блокове, министърът говори пред изданието и за застрояването на Черноморието. Бият се две тенденции. Едната е презастрояване, другата е тотално опазване на природата. Първото не е решение, но пък второто означава резерват. Ако тези зони станат резерват, населението ще дойде в големите градове, защото няма да има какво да прави там. Атакуват ме, че съм щял да застроя цялото Черноморие. Разумният човек трябва да си даде сметка, че страната не може да стане резерват, а да има икономически живот, просперитет", разсъждава министърът на инвестиционното проектиране пред вестника.

Лукойл вдига мегазавод за 1,5 милиарда долара до Бургас, съобщава Преса, припомняйки за строежа, започнал през май миналата година. Плановете на руската компания са съвременните съоръжения да превърнат бургаската рафинерия в международен лидер по производствена и енергийна ефективност. Когато новите инсталации заработят, ефективността на преработката на суровия петрол ще се повиши от 75 на 90 на сто. Проектът дава работа на над 3 хиляди души, като повечето от тях са българи. Плановете са обектът да бъде завършен до края на идния ноември и да заработи от февруари 2015./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039