EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българските язовири-символ на беззаконие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българските язовири-символ на беззаконие

mail17:38 | 07.06.2011прегледи 757 коментарикоментари 0


1 500 обекта на 53 значими за България язовира обхвана съвместната проверка на министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите. Констатирани са нарушения при 26 язовира, при 27 такива няма и при двата етапа на проверките. Това каза днес на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
„Обещахме ви прозрачност и двуетапност на процеса, а днес се финализира и втория етап с окончателните резултати от проверките, които 20 години не са правени. 14 групи от експерти на МРРБ и МОСВ са работили по проверките.
Проверени са 1 461 постройки с различни функции, от които 748 са незаконни и за тях са съставени актове, съобщи министърът.
Министър Плевнелиев посочи, че се планира премахването на 400 обекта през следващите 4 месеца и изрази надежда правоохранителните органи и съдебната система също да действат ефективно, тъй като напоследък процесът е станал по-динамичен. „Не могат да се крият заповеди за премахване и демокрацията възтържествува. Няма значение, когато друг министър дойде на власт” заяви той. Издадени са 500 заповеди за премахване. За 147 от тях е прекратена процедурата, тъй като собствениците са предоставили документи за законно строителство. 72 обекта продължават да се водят като неприключено производство и за тях е необходимо повече време.
Броят на обжалванията продължава да расте. Не е ясно точно колко от заповедите се обжалват, но е сигурно, че повечето от тях се обжалват, допълни началникът на ДНСК инж. Милка Гечева.
Най-много са нарушителите на язовир «Ивайловград». Проверени са 195 строежа. За 160 обекта няма никакви документи. 136 от тях са гаражи, бани, къщи, вили, хангари, басейни, пристани за лодки, двуетажни постройки, бетонови кейове, кабелни линии, барбекюта. За тях вече има заповеди за премахване, заяви министър Плевнелиев и допълни, че 101 от тези заповеди вече се обжалват. За тях има издадени и забрани за преустановяване на ползването на постройките. 58 заповеди са изпълнени, а при 18 хората доброволно са напуснали. «Те са изпълзели от дупките и са се легитимирали, за да могат да обжалват» каза министър Плевнелиев. Според него когато митничарите излязат от палатите си, НАП ще може да ги види и да провери с какви средства са строени тези огромни и луксозни вили.
130 са незаконните строежа на язовир «Кърджали». Издадени са 95 заповеди за премахването им, посочи министър Плевнелиев. «Номер три в ранглистата на нарушителите» е язовир «Искър». Там са проверени 239 строежа, от които 103 са незаконни. След първия етап от проверката са установени още 7 незаконни обекта, издадени са 52 заповеди за премахване за язовир «Искър».
При язовир «Студен кладенец» са установени 91 незаконни строежа, а 23 от тях попадат в чашката на язовира, информира министърът.
Първият етап от проверката приключи с констативни актове през януари, а вторият – приключва сега със заповеди и предстои 400 обекта да бъдат премахнати. Издадени са и 171 забрани за ползване на незаконосъобразно ползвани строежи, добави министър Плевнелиев.
Направени са проверки на 1 100 обекта по Закона за водите и Закона за опазване на околната среда, съобщи министър Нона Караджова. За 17 язовира са дадени предписания за отстряняване на констатирани нарушения. Най-честите от тях са свързани със замърсяване с битови и строителни отпадци в близост до водите на язовирите, липса на разрешение за ползване на вода или за изхвърляне на отпадни води в тях, допълни министър Караджова. Тези нарушения обаче не водят до проблеми за питейно-битовото водоснабдяване. Около 7 – 8 язовира няма устроени санитарно-охранителни зони. Предприети са действия за учредяването на такива, съобщи министърът на околната среда и водите.
Инж. Милка Гечева информира, че в момента се прави подготовката за премахването на 30 строежа, но много граждани сами са предприели действия по разрушаване на незаконното строителство. Тя допълни, че е важно да се върви към законосъобразно издаване на строителни книжа и те да заменят проблемите на незаконното строителство. Милка Гечева заяви още, че има граждани, които въпреки заповедта и потвърждението от Върховния административен съд, продължават да се борят за запазване на обектите. Според нея не е възможно при издадени заповеди за премахване на незаконните обекти, да се стигне до узаконяване, независимо от използваните способи.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg