EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българските фирми се включват в парниковата търговия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българските фирми се включват в парниковата търговия

mail09:15 | 23.04.2010прегледи 1249 коментарикоментари 0


Владислава Пеева, Mediapool.bg
Българските предприятия вече са допуснати до търговията с парникови газове и при бърза продажба на спестените въглеродни емисии може да изкарат около 80 млн. евро.

Късно вечерта в сряда в Министерството на околната среда и водите е било получено одобрението на националния план за разпределение на въглеродните емисии между 132-те български предприятия в периода 2008-2012 г., съобщи в четвъртък пред журналисти зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

Още през следващата седмица може да тръгне търговията с парникови газове, допълни Ваня Григорова, директор на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), която управлява онлайн-регистъра за транзакциите на въглеродните емисии.

Одобрението на плана идва две години след срока, в който това трябваше да стане, тъй като първоначално Брюксел оряза почти наполовина предвидените от правителството квоти за разпределяне. После България оспори решението на ЕК. В крайна сметка започна определянето на квотите в рамките на разрешените от Еврокомисията обеми, но планът отново бе върнат, тъй като се оказа, че някои предприятия са толерирани за сметка на другите и получили повече емисии от полагащото им се.

Така тези инсталации щяха да икономисат повече емисии, които имат право да продадат на европейския пазар на дружества, които са изхвърляли над позволените им количества.

След предприетите корекции сега дружествата вече могат да излязат на пазара да купуват или да продават емисии не само помежду си, но и на европейския пазар.

“Ако Европейската комисия не е орязала допълнително последното ни предложение, бизнесът ще може да търгува общо 9 млн. т спестени емисии през 2009 г.“, коментира пред Mediapool зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Според него при бърза продажба на квоти, българските предприятия ще могат да си осигурят приход от около 250 млн. лв.

В момента цената на европейските пазари е около 14 евро на тон.

По-късно обаче от МОСВ заявиха, че свободни за търгуване от българския бизнес остават 6 млн. т въглероден двуокис. При цени 13-14 евро това осигурява приход от около 80 млн. евро на предприятията с по-чисто производство.

Има обаче и български предприятия, изхвърляли повече от предвиденото в плана. Те ще трябва да купуват емисии, ако не искат да бъдат санкционирани с около 100 евро за всеки тон в повече парникови газове.

За 2008 г. няма да има търговия с количествата. Заради забавянето на плана, бе решено да се нулират сметките на всички предприятия.

Реалната търговия с емисии ще стане, след като ИАОС захрани сметките на предприятията със съответните количества, обясни Григорова.

Ръководеното от нея ведомство вече изпраща уведомителни писма до операторите за размера на определените им по плана квоти.

Сделки обаче ще се сключват, след като операторите си платят административната такса в ИАОС, за да станат легитимни участници в Европейската схема за търговия с парникови емисии.

Тарифата е според количеството квоти на всяка фирма - за онези с до 25 000 единици на година тя е 50 лева, а за всички квоти над този праг сумата се равнява на броя на единиците умножен по коефициент 0.0004, обясниха от агенцията.

Така за ТЕЦ "Марица изток 2" например, която е с най-много разрешени за изхвърляне газове - близо 9 милиона единици годишно, таксата ще е около 3500 лева.

За да не влязат всички оператори едновременно в системата и да я претоварят, вероятно ще бъде въведен график за 150-те фирми, посочи Евдокия Манева.

Въпросът ще се обсъди в петък на междуведомствената комисия за разпределителния план. Възможно е първи да бъдат пуснати в системата предприятията с най-много квоти - топлоелектрическите централи, заяви Манева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159