EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Българските пътешествия на Гергьовден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българските пътешествия на Гергьовден

mail09:10 | 06.05.2014прегледи 1380 коментарикоментари 0


Какъв бе туристопотокът по време в празничните дни от 1 – 6 май, коментира за агенция „Фокус” Румен Драганов, председател на Институт за анализи и оценки в туризма.
Г-н Драганов, преди Гергьовден посочихте една прогноза за близо 340 хил. българи, които ще пътуват в страната за празниците и 140 хил., които ще пътуват в чужбина, потвърдиха ли се тези данни?
Румен Драганов: Да, потвърждават се данните към момента. Всичко се развива нормално и в рамките на очакванията, които имахме. От една страна, независимо от сравнително по-лошото време, от което се оплаквахме в началото на периода, видяхме, че голяма част от хората – тези, които бяхме предвидили общо взето като обем, пътуват. Същото е и по отношение на пътуването извън България – няма никаква изненада по отношение на основните числа, които са свързани и с българите и с тези, които излизат в чужбина, включително и към съседна Гърция. През миналата година, когато имахме същото съотношение на дните – дълъг уикенд с Великден, общо взето гръцката граница беше премината за целия период от 90 хил. превозни средства и близо 290 хил. пътници в тях. Към момента ние се движим в тези параметри – около 70 хил. са превозните средства, които са преминали границата, става въпрос и в двете посоки, като очакваме до края на периода, тоест вторник, да достигнем числата, които са били миналата година. Общо взето, по всяка вероятност ще завишим числото на миналите превозни средства и лица през границата. Имаме едно преструктуриране с лек ръст на излизанията към Гърция, което се дължи на отварянето на прохода Маказа, където има една интензивност, която миналата година не сме имали - близо 6 пъти увеличение на трафика в сравнение с нормалните дни.
Гръцки медии излязоха със статии „Добре дошли, българи!” – има ли статистика каква част от туризма в Гърция се пада на нашите сънародници?
Румен Драганов: Около 85 хил. от всички тези, които са преминали границата, ще бъдат български туристи, които ще бъдат в Гърция, което означава, че България общо взето ще подобри гръцката икономика със значителна сума.
Кои са другите предпочитани от българи дестинации за Гергьовден, освен Гърция?
Румен Драганов: Освен Гърция, българите пътуват в съседните страни. Турция – веднага след Гърция като брой посещения. Съответно, Македония и Сърбия, Румъния и Европа – ние казахме, че около 140 хил. българи ще излязат тези дни в чужбина и общо взето това са числата.
Гръцките туристи в България колко са?
Румен Драганов: Около 65 хиляди са гърците, които са преминали границите и които са на почивка под една или друга форма в България с цел туризъм или цел еднодневни екскурзионни пътувания.
Потвърдили ли са се първоначалните очаквания на института за чуждестранните туристи, които ще посетят страната ни, колко са на брой?
Румен Драганов: Чуждестранни туристи общо за този период ние очаквахме около 90 хил. чуждестранни посетители, като най-голямата част от тях са от съседна Гърция или съседна Румъния. Гърците, общо взето използват, главно южната част на страната – курортите около Банско, Боровец, Сандански, Смолян, а румънските туристи – Северното Черноморие.
Кои са предпочитаните дестинации за българите, освен Гърция, ходят ли някъде по-далеч?
Румен Драганов: Масово – вижте за какво огромно пресичане на границата става въпрос, какъв огромен износ на национален доход. Значи, ние ще подобрим гръцката икономика с около 40-50 млн. лева, които ще са налети в Гърция през тези дни. Това е основната дестинация, към която излизат българите и след нея – Турция, към която също има интерес, но там са повече организирани пътуванията, докато към Гърция имаме индивидуални пътувания в голямата си част. Към западна Европа основните дестинации са Испания, Италия и Германия за този дълъг уикенд.
Какви приблизително са парите, които българинът е готов да даде за една почивка?
Румен Драганов: В чужбина средната цена е около 550-560 лева, това е средната цена за цялото пътуване, което българите харчат в чужбина. Около 45-50 млн. са парите, които ще похарчим в Гърция. Искам да отбележа, че сега, когато говорим за това какви биха били евентуалните последствия от криза или намаляване на туристите през лятото, каквото не се очаква към момента, винаги трябва да имаме и резерва на българския пазар, към който обаче нямаме послание. Имаме такъв износ на национален доход и българите масово пътуват в чужбина – това говори за един значителен резерв. Българските туристи, които излизат в чужбина са почти равни на целия английски пазар, който идва годишно в България. А в момента говорим само за един дълъг уикенд. Ако има по-добро послание към българския пазар, туризмът ни би имал един значителен резерв в състояние на криза. Също така, ние чуваме от чуждестранните посетители – от Румъния, Гърция и други, че намират българските хотели за изключително добри като цена, като качество на храната и обслужването – това те знаят много добре, но същото нещо не се знае и не се споделя от вътрешния ни пазар. Практически, България не прави почти никаква реклама на своя туристически продукт – както на туристически атракции културни природни забележителност, така и на нематериалното културно наследство. Нямаме достатъчна информация и реклама по отношение на предлагането на българския туристически продукт на пазар България.
А за чуждестранните туристи евтино ли е у нас?
Румен Драганов: България като цена за чуждестранни туристи стои по-евтино от Гърция и по-скъпо от Турция. Тоест, средната цена на българския туристически продукт е около 465 евро – толкова струва на един европеец, който идва в България, средна цена. За Гърция тази цена се движи от порядъка на 590 евро, а за Турция – около 395 евро.
Каква е вашата прогноза за отражението на ситуацията в Украйна върху българския туризъм?
Румен Драганов: По отношение на ситуацията в Украйна, към момента ние нямаме отказ от пътуване на руски туристи в България – става въпрос по основните договори, които са сключени за 2014 г. с туроператори и авиопревозвачи, които ще летят към България – тоест, нямаме върнати легла от пазар Русия. Това, което се очаква да бъде като щат, това са пътуванията, които са свързани с наземен транспорт, които, ако ескалира ситуацията в Украйна, ще представляват проблем. Това са руснаци, които са от по-близки територии, които са пътували с автомобили в предишните години или с автобуси. Те ще бъдат засегнати по всяка вероятност и също така, обявяването на пълна военна повинност в някои територии на Украйна определено ще затрудни пътуванията на тези украинци, които ще бъдат мобилизирани в частта, която ще бъде засегната. Но, като цяло, все още българският туризъм не очаква драма, която да е по отношение на събитията в Украйна. Очаква се специално руският пазар да запази нивото на стандарта, не само в България, но и към дестинациите, към които основно пътува – Европейските дестинации, както и други в близкия Изток. Няма никаква промяна в темпа на продажбите в Русия по отношение на пътувания на руски граждани както към Европа, така и към други части на света. В Украйна, независимо от тежките събития, които наблюдаваме от новините, украинските туроператори продължават изпълнението на своите договори към България, като единствено има промяна в структурата на записванията – тоест, всеки заплатил своята почивка за лятото в България, се отразява незабавно като заявка към българския хотел. Но, трябва да имаме предвид, че самата специфика на записванията на източноевропейските пазари, включително украинския и руския пазар, е общо взето нагласа за записване в последния момент. Тоест, ние към момента, и миналата година и тази година, се движим в рамките на около 8% от общо договорените контингенти –като извършени продажби. Тоест, още не може да кажем какво би се случило в записаните в последния момент и там вече ще зависи действително от ситуацията, която ще бъде към момента на реализиране на тези записвания.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg