EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българските кафета Starbucks с нов собственик

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българските кафета Starbucks с нов собственик

mail11:28 | 22.07.2015прегледи 2240 коментарикоментари 0


Новият собственик на българските заведения от кафе веригата Starbucks вече е полската AmRest, след като сделката за придобиване беше приключена преди дни. Договорът за прехвърляне на собствеността е от 24 юни, а той заедно с новия мениджмънт и име на дружеството - "АмРест кофи", е вписан в Търговския регистър на 6 юли 2015 г. Придобиването всъщност е с фокус Румъния, тъй като сделката е пакетна, а там веригата е много по-голяма. От купувача казаха, че нямат конкретен план за развитие в България. Но след като гръцкият собственик за седем години успя да открие само пет заведения, надскачането му едва ли ще е трудно.

През март беше обявено, че полската група придобива от гръцката Marinopoulos Coffee Company бизнеса на Starbucks в две страни - пет заведения в България и 14 в Румъния. От офиса на AmRest във Варшава сега обявиха пред "Капитал Daily", че окончателната цена на сделката е 16.4 млн. евро, като след обявяването на транзакцията в Румъния са били отворени още четири обекта и така общо сега се управляват 23 заведения в двете страни. "Очакваме печалбата преди данъци и амортизации (EBITDA) да достигне минимум 2 млн. евро за целия бизнес в двете държави", обяви Михал Серватка, който отговаря за връзки с инвеститорите в AmRest. Според него основният план пред компанията му е да интегрира заведенията в своята структура, за да отговарят на "културата на групата". "Нямаме конкретни планове за България, тъй като разглеждаме бизнеса в двете страна като една обща дейност", допълни Серватка. Полският гигант управлява и над 70 обекта на Starbucks в Полша, Чешката република и Унгария.

"АмРест кофи" ще се управлява от нов мениджъмнт, който ще е изцяло полски: управител е Матеуш Силечки, а в борда на директорите са още Йержи Муларук и Войчех Мрочински. Те отговарят и за румънския бизнес. Според последните данни за заетите от март българската компания има над 60 служители.

Тъй като бизнесът на Starbucks в България е малък, купувачът нямаше нужда да иска разрешение за сделката от местната КЗК./Капитал Дейли
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046