EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български студенти правят електромобили

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български студенти правят електромобили

mail14:10 | 13.03.2012прегледи 789 коментарикоментари 0


Два от петте български проекта, одобрени за участие в тазгодишното издание на надпреварата Shell Eco-marathon Европа 2012, продължават напред със своята реализация.
Технически университет – София ще стане първият български участник в него с plug-in автомобил. След като спечели конкурса за първи български студентски електромобил с plug-in батерия и така осигури финансиране за проекта си, отборът изгражда изцяло нов „Градски тип” автомобил за своето пето поредно участие в състезанието. Конкурсът вдъхнови и Технически университет – Варна да започне подготовка за изграждане на електромобил със зареждаща се в мрежата батерия. Този техен проект е в начална фаза и тепърва ще следим неговото равитие, а четвъртото им поредно участие в Shell Eco-marathon тази година ще бъде с усъвършенстван бензинов „Прототип”.
Българските автомобили ще са готови до края на месец април 2012 г. С това обаче работата за отборите не приключва. Преди състезанието в Ротердам, което ще се проведе през втората половина на май, престоят тестове, които могат да доведат до оптимизиране на отделните компоненти. В резултат на натрупания в състезанието опит студентите знаят, че прецизирането на отделните елементи е от голямо значение за крайния успех. Възможно е промени и подобрения да се правят и в боксовете по време на самото състезание.

Технически предизвикателства от нов характер

Едно от основните предизвикателства пред отборите тази година ще бъде преминаването през петте 90-градусови завоя на новата писта по улиците на Ротердам, Холандия. Затова студентите отделят специално внимание на кормилната уредба, която трябва да бъде изключително прецизно конструирана. За първи път Shell Eco-marathon Европа ще се проведе на специално изградено трасе в градски условия, за да даде възможност на младите инженери да демонстрират приложимостта на своите иновативни транспортни решения на бъдещето.

Дизайн, вдъхновен от природата

Аеродинамичната формата на водна капка е това, към което се стремят студентите на Технически университет – София при проектирането на своя автомобил. Тя ще сведе до минимум въздушното съпротивление и ще подобри енергийната ефективност на автомобила. Наред с това отборът използва прецизни компоненти от висококачествени материали като например алуминиеви сплави за олекотяване на шасито, високоякостна стомана за спирачните дискове и за някои елементи на трансмисията, позлатени куплунги за намаляване на електрическото съпротивление, високопрецизен електродвигател и управляваща електроника. „Уникален е всеки един автомобил в състезанието. Еднакви за всички обаче са законите на физиката, което налага значително приближаване на формата на купето и използваните материали до тези, които водещите отбори влагат при разработването на своите прототипи”, споделя капитанът на ТУ-София Благой Бурдин.
  ТУ-Варна ще се концентрира върху подобряване на аеродинамичните характеристики на своето купе и обновяване на интериорния дизайн с цел осигуряване по-голям комфорт за пилота. Тази тяхна идея е в унисон с новата локация на състезанието в градски условия.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg