EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български сортове пшеница в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български сортове пшеница в Турция

mail15:45 | 17.06.2013прегледи 948 коментарикоментари 0


Българските сортове пшеница "Аглика" и "Ивета" са претенденти да спечелят приза "Златен клас" в Турция. Това съобщи в Деня на отворените врати в Добруджанския земеделски институт Кемал Мехмед, търговски директор на дружеството "Тарар ун вегда", което по думите му поддържа контакти с повечето български научни институти в земеделието.
В голяма конкуренция с френски, италиански, унгарски и руски сортове, пшениците, селектирани в Добруджанския земеделски институт, дават високи добиви в Турция. В опитни полета в областта Коня при поливни условия от "Аглика" са ожънати по 1050 килограма от декар, посочи Мехмед. По думите му при стандартни изпитвания "Аглика" и "Ивета" са дали между 780-830 килограма от декар, а при масово производство не по-малко от 550 килограма от декар. Българските сортове са устойчиви на болести, на суша и ниски температури и успешно се адаптират и в Анадола, и в Тракийската низина, коментира търговският директор пред журналисти. Той добави, че до пет години български пшеници ще се сеят във всички географски области на Турция и ще бъдат отглеждани на милиони декари.
България от своя страна може да почерпи опит от Турция в отглеждането на нахут, който е богат на протеини и се смята за храната на бъдещето, каза Кемал Мехмед. Той посочи, че от новата стопанска 2013-2014 година ще предложат на института два високопродуктивни турски сорта нахут.

Източник:БТА

 


Тагове: пшеница, Турция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg