EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български практики пред Рио+20

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български практики пред Рио+20

mail10:30 | 20.06.2012прегледи 835 коментарикоментари 0


Бъдещето на Глобалния договор на ООН е в мрежите, които се ръководят директно от бизнеса. Това заяви Марина Стефанова, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор (БМГД) на ООН на организираната от мрежата българска сесия под наслов "Ролята на локалните мрежи за изграждане на устойчивото развитие". В българското събитие взеха участие и представители на локалните мрежи от Великобритания, Германия, Италия, Франция,Египет и Бразилия, съобщи пресцентърът на БМГД. Беше представен опитът на компаниите ТНТ България, Овергаз инк., Екопак България, Асарел Медет АД за съвместната програма "Управление на веригата за доставки", която предвижда от 2013 година да бъде прилагана програма, в която доставчиците на отделните компании да подготвят своя политика за КСО, с цел да  отговорят на изискванията на своите големи клиенти. От друга страна, тя задължава компаниите да предоставят познания, опит и възможности за съвместни проекти и така да улеснят своите доставчици в интегрирането на КСО в техните компании.Друг пример от България е опитът на Овергаз Инк., Софарма АД и ВУЗФ за техния проект "Ф.И.Р.М.А. 3", който вече се провежда съвместно с БМГД на ООН, Софарма и Висшето училище по застраховане и финанси. Инициативата предвижда провеждане на студентско състезание по предприемачество чрез решаване на различни казуси. Победителите печелят стажантска позиция в партниращите компании.
Отличени бяха и други две инициативи: тази на Висшето училище по застраховане и финанси и БМГД - за съвместна магистърска програма "Корпоративна социална отговорност - финансов мениджмънт". Другата отличена инициатива е тази на Българската минно-геоложка камара, Българската асоциация на производителите на инертни материали /БАПИМ/ и БМГД - за съвместното изготвяне на браншови стандарт за устойчиво развитие в сектора и етичен кодекс за поведение. На срещата, която имаше за цел да приеме модел за устойчиво развитие, по който да се движат развиващите се и развитите икономики, българската и английската мрежа поканиха на обща дискусия представители на компаниите и на други локални мрежи от целия свят.
Дискусията протече в две части. В първата се постави въпросът за модела на устойчиво развитие в развиващите се и развитите страни. Очерта се теоретичната рамка за развитие на благоприятна среда, засилване сътрудничеството между компаниите, комуникация и взаимодействие по въпросите за устойчиво развитие. Срещата представи успешни подходи на локално ниво - в развитите и развиващите се икономики, демонстрирайки опита на водещи бизнес мрежи, където компаниите активно си сътрудничат за една категорична промяна. Бе разгледан и примерът на локалните мрежи на Глобалния договор и как компаниите в мрежите могат да създадат и развият колективна позиция и план за местно действие. Втората част представляваше дискусия на тема "Значение и полза на устойчивото развитие" - участниците бяха провокирани да дискутират каква е ползата за компаниите да бъдат част от локални мрежи и каква е ролята им като представители на бизнеса на национално ниво.
В края на дискусията участниците символично се подписаха под своите лични обети за първи действия след Рио+20. Срещата в Рио събира 50 000 участници, с над 500 съпътстващи събития. Самата Среща на Земята ще се проведе на площ от над 100 000 кв.м в Рио Сентро, където беше проведена конференцията преди 20 години. За събитието Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун каза: "Една от най-важните конференции в историята на ООН и възможността на нашето поколение да насочи света по пътя на устойчивото развитие".

 


Тагове: България, Рио 20
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg