EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български открития за бирата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български открития за бирата

mail13:05 | 26.10.2023прегледи 385 коментарикоментари 0


Хранителните качества на съставките на бирата вече не са новост за учените. Напитката е със значително историческо и културно значение и съдържа богат набор от биоактивни вещества.

Научни изследвания в цял свят всяка година разкриват механизмите, по които в пивото се образуват полезни вещества и начините им на въздействие върху човешкия организъм. Задълбочен обзор в списаниe Beverage, обединяващ 68 изследвания в областта, показва категорично, че пенливата напитка може да ни осигури значителни количества от съединения, които имат положителен ефект върху балансирания и активен начин на живот.

Сред тях са антиоксиданти, вещества с антибактериално и антивирусно действие, минерали като калий, силиций, магнезий и фосфор, фибри, витамини, включително от група B, и фенолни компоненти.

Всички те произхождат от съставките на пивото - хмел, малц, дрожди и спецификите на пивоварния процес. Пивото дори може да има потенциала да бъде по-добър източник на много витамини и минерали от някои традиционно възприемани като витаминозни храни.

Повишава се интересът към проучванията върху флавоноидите от хмела, които имат ясно изразени антиоксидантни, противовъзпалителни и регулиращи ензимните процеси свойства. Освен това, от всички храни, единствено пивото съдържа хмел, така че всички вещества и свойства на това растение са характерни единствено за бирата.

Българските учени имат сериозен принос в изследванията върху пивото, пивоварната технология и ефекта от умерената консумация на бира. По информация на Съюза на пивоварите само за последните 3 години в това поле на науката са излезли над 10 научни публикации на проф. д-р Габриела Маринова,  д-р Сергей Иванов – Център по биология на храните, гл. ас. д-р Петър Недялков от Университета по хранителни технологии, на професора диетолог Донка Байкова, включително в съавторство с редица други родни учени от водещи университети и институти.

Най-актуалният мониторинг за витамини от В групата в български марки пиво е направен през месец септември тази година. С най-модерен течен хроматограф (HPLC MS/MS) е анализирано съдържанието на В9 и В12. Количеството на фолиевата киселина, която е основният компонент на В9 витамините, в различните марки пиво варира от 5,5 до 10,3 микрограма на литър пиво.

Това е повече от средното ниво от 5,25, установено за произвежданите в Европа брандове. За витамин В12 усреднената стойност е 0,05 микрограма на литър, а в някои български марки се измерва до 0,16 - т.е. три пъти повече.

,,Втамините от В групата спадат към незаменимите хранителни компоненти. Тяхната липса води до развитие на патологии при хората. Например при понижен прием на фолиева киселина (В9) се снижава броят на червените кръвни телца. 

Недостигът на В12 се отразява по-комплексно и негативно върху развитието на мозъка и нервната система“, коментира д-р Сергей Игнатов, който регулярно провежда изследвания върху витамините и други хранителни вещества в пивото.

Той подчертава, че В12 се набавя при хората изключително от животински храни. Пивото и по-специално пивните дрожди са едни от малкото естествени източници на този ценен витамин извън месото. Поради незаменимите свойства на В витамините е важно периодично да се обновяват данните за тяхното съдържание в храните и напитките, включително и в бирата, категоричен е той.

Бирата съдържа в осреднени стойности 92%  вода, 4,4% алкохол, 3% въглехидрати, 0,3% белтъчини и 0,2% фибри. Няма наличие на мазнини и холестерол. За повече информация може да видите https://beerandhealth.eu//

В момента търсенето на пазара предизвиква бум в разнообразието сред асортимента на марките и видове пиво. Има потенциал за продължаване на подобряването на хранителните качества на бирата, като се намали съдържанието на алкохол и респективно килокалориите в напитката чрез различни иновации.

Редица експериментални научни разработки показват, че друг перспективен подход е разнообразяване на вкусовите и ароматните свойства на пивото чрез добавяне на различни растителни компоненти като плодове и билки. По този начин напитката се обогатява и с нови биоактивни елементи и хранителни вещества.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158