EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Български модел на "Умен град" в Пловдив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български модел на "Умен град" в Пловдив

mail07:00 | 15.02.2017прегледи 1017 коментарикоментари 0


Научни работници от филиала на Техническия университет в Пловдив създадоха първия български модел на “умен град”. Системата може да автоматизира живота и да повиши стандарта не само на градове с размера на Пловдив, но също така на по-големи и по-малки населени места. Разработването на идеята “Умен град” започва от четирима доктори в областта на техническите науки - доайенът проф. Гриша Спасов, доц. Николай Каканаков, гл.ас. Митко Шопов, и гл. ас. Борис Рилов. Дотук групата е защитила и разработила 3 проекта, финансирани от националния фонд “Наука“.

„Умният град е събирателно понятие от автоматизирани транспортни системи, управляващи всякакъв тип придвижване на хората, умни сгради, умни мрежи - има се предвид енергийната инфраструктура, проветряване, отопление и охлаждане. И тъй като се преплитат много системи, без информационни технологии умният град е невъзможен. Затова той е благодатен за специалистите по софтуер“, казва проф. Гриша Спасов. Той е убеден, че академичните разработки в Техническия университет най-вероятно ще бъдат използвани тук в Пловдив.

„Бихме подпомогнали общината в разработване на базови проекти, които в бъдеще да търсят финансиране и реализация“, обяснява професор Спасов. Научните разработки за “умен транспорт”,  например, могат не само да оптимизира трафика на града, но да служат като основа за развитието на градската пътна мрежа. И докато в научната част проектът “Умен град” е съизмерим със световните постижения в тази насока, българският бизнес все още не може да види преки печалби за себе си от внедряването на върховите технологии. Цената на една сградна автоматизация на една “умна къща” на Сименс например е съизмерима със стойността на обзавеждането на един дом, обяснява професор Спасов. Екипът му обаче използва друг подход, при който разходите за “поумняването” на една къща могат да се сведат до суми между 500 и 1000 лева. Тази насока на развитие на умния град е благодатна за стартиращи компании, защото е бизнес с висока добавена стойност, коментира професор Гриша Спасов.

Финансирането на разработки за “умни градове” в страните от ЕС е много интензивно. През 2015 година учените от Техническия университет - филиал Пловдив са присъствали на старта на проект “Катапулт” в Нотингам - Англия, с който се финансират университети, общини, стартиращи фирми и фирми, разработващи различни области на умния град. Проектът на Нотингам е за 3 години, а сумата му е 25 милиона евро. В проекта са включени общо 4 общини, 4 университета и множество фирми. Община Нотингам отделя експериментално 100 общински къщи, които ще бъдат обзаведени със системи за управление на енергийната ефективност, на покривите им ще има фотоволтаици, ще използват природен газ за отопление. Като бонус за използването на елементите на умната къща, общината предоставя електромобили на наемателите на тези 100 къщи. “При това проектът “Катапулт” е само за подготовка на кандидатстване на големи проекти, финансирани било от ЕС, било от английското правителство, било от частни фондове” - обяснява професор Спасов.
Източник: Дарик


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1969