EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български зеленчуци и агнешко за Великден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български зеленчуци и агнешко за Великден

mail06:50 | 24.04.2016прегледи 1241 коментарикоментари 0


Ще има достатъчно българска продукция за Великденската трапеза. Това каза за Радио „Фокус" - Пловдив Пламен Сапунджиев, зеленчукопроизводител. По думите му, вече повече от две седмици по пазарите и тържищата в страната се предлагат български домати и краставици и то в нормални търговски количества. „Винаги преди Великден е имало българска стока. Плодовете и зеленчуците се продават по тържища, на чисто борсов принцип. Там няма диктат на цените, не може да има картел”, каза още Сапунджиев. Той добави, че има зеленчукопроизводители, които изнасят извън България, най-вече краставици. „Що се отнася до вноса, той е в нормални количества от Гърция, Турция и от Македония. Българската стока не остава на заден план. Тя си участва в пазара с нейната съответстваща на качеството цена. По принцип, българската стока винаги е по-качествена от вносната. Това се дължи на факта, че вносителите обикновено купуват стоката с ниско качество и затова тя е евтина.”, коментира Сапунджиев.

Най-вероятно внос на агнешко месо ще има от Румъния, като ще е с 2 до 3 лв. по-евтино от нашето, но ще е с друг вкус. Това каза Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, по време на пресконференция на тема: „Великден с български яйца и козунаци“ от кампанията „Купувам българско”. "Присъединяваме се и с голямо задоволство подкрепяме кампанията. Призовавам всички потребители да предпочетат по-вкусните и качествени продукти - българските", заяви Върбанов.
"Българското агнешко - продуктите са с доказан произход, властите, които упражняват контрола понякога дори досаждат. В България контролът е по-стриктен от колко в повечето европейски страни. Когато си купувате българско агнешко и изобщо българско месо- качеството е гарантирано, месото е проверено", уточни той.
Във връзка с вносно месо и това по какво се разпознава от родното, Венцислав Върбанов коментира: "Апелирам органите да си вършат стриктно работата, защото най-вероятно внос ще има от Румъния, който не може да бъде спрян". "Румънско агне сигурно ще е с 2 до 3 лв. по-евтино от нашето, но ще е с друг вкус. Не е традиционният, тъй като животните там се отглеждат по други технологии, който променя вкусовите качества на месото. Може да се появи и друго месо - новозеландско. Няма такава информация за сега, но преди няколко дни в Брюксел имаше съвещание по тази тема. То сигурно ще бъде много по-евтино, но е дълбоко замразено, което променя качеството му. В магазина трябва да се изисква да има етикет на произхода на агнешкото", допълни още той.
 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg