EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български готвачи настояват за контрол върху храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български готвачи настояват за контрол върху храните

mail09:31 | 08.02.2010прегледи 1117 коментарикоментари 0


Стремим се да върнем биопродуктите на масата на производителите. Обикновените производители не могат да ни продават своите продукти, защото нямат сертификат за качество, коментира Таня Правчанова, вицепрезидент на Евро-Ток България,цитирана от Фокус. Правчанова обясни, че цените за изследване на продуктите са много високи, обикновените производители не могат да си ги позволят.
Всеки един шеф-готвач от организацията подписва кодекс на честта. „Всеки един от шеф-готвачите трябва да държи само на българското, да продава само български продукти и да не продава некачествени продукти за своя изгода”, се казва в кодекса. Ради Стамболов, вицепрезидент на Евро-Ток каза, че в европейските страни има големи ферми, в които произвеждат продуктите,предлагани на заведенията.„Контролът в големите реномирани заведения е изключително голям. А и клиентът може да занесе в лаборатория това, което му се предлага. Ако се окаже, че етикетът не отговаря на истината, тогава съдебните искове са за милиони”, коментира още той. Стамболов даде като пример Италия, където има 20 региона, а страната е с най-много защитени продукти, т.е. знае се с какво се храни съответното животно и как е произведен съответният продукт.
От организацията обясниха, че за да установят наличие на ГМО в храната, те трябва да имат минилаборатория за изследвания. Готвачите дадоха като пример прясното мляко, което при варене прави само пяна, а няма каймак. Киселото мляко трябва да е с нормален вкус около ден и половина и след това трябва да започнат реакция на вкисване. 
Евро-Ток се бори за налагане на мораториум върху отглеждането на генетично модифицирани организми (ГМО) в цяла Европа. 60 млн. евро глоба заплашва България, ако не се създаде Национална агенция за контрол по храните до 2013 година.
Готвачите поискаха да има национален регулатор за храните, както има регулатор за тока или за водата. Стамболов даде като пример факта, че сега има смилянски боб от Китай.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg