EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български гори продавани за 7-8 лева на кв.м.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български гори продавани за 7-8 лева на кв.м.

mail12:38 | 14.02.2010прегледи 1483 коментарикоментари 0


Само по Черноморското крайбрежие в 2-километровата ивица от морската водата навътре към сушата, има 72 000 дка заменени земи и гори. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Христо Николов, представител на „Зелени Балкани”. Разликата между пазарните цени на имотите и цените, на които са придобивани, е 6,2 млрд. лв.
„Тези земи са най-уникалните територии с най-живописен ландшафт, крайбрежие, крайбрежни гори, пясък и дюни. Те са национално богатство и би следвало в една нормална страна да са обект на защита от националната сигурност на страната. 90 % от тези земи са част от европейската мрежа НАТУРА 2000. Тя направо цялата европейска мрежа по Черноморието е приватизирана. Всичко това е подарено на една група олигарси, много от които имат по 1000 дка. Това са частни, нови имения, дълги по 7 км. Представете си една крайбрежна ивица от дюни на Камчийски пясъци с гора, дълга 5 км, която до вчера е била национална собственост и защитена територия, а сега е частно феодално имение. За какво трябва да говорим ние за някаква си жалба от Брюксел, за проблем от 50 млн. лв., които сме щели да плащаме, а да не кажем истината, че на териториалната цялост на страната е посегнато и то много грубо. Ако една южна или северна страна под формата на анекс или война ни отнеме един район от община Кърджали, да речем, според мен загубата щеше да е много малка. Но тук просто се скрива основната истина. Същото нещо се отнася и за всичките ни планини”, обясни Христо Николов.
Агенцията по горите ще назначи проверка заради ограничаването на достъпа на хората до плажа на ваканционно селище „Русалка” до село Свети Николай и на заменените терени около селището, каза  заместник изпълнителният директор на агенцията инж. Пенчо Дерменджиев при посещението на терена. През 2009 г. е направена замяна на 4 имота с обща площ 167 дка, граничещи с ваканционното селище. Според експертната оценка стойността на имотите е 1 349 517 лв. Замяната е направена срещу имот с площ 186 дка, оценени на 1 348 465 лв. За извършването на замяната „Русалка тур” ООД е доплатила 1052 лв. Калинка Тодора, директор на Ловно стопанство Балчик, обясни, че държавните и частни гори, които са заменени, са на територията на Ловното стопанство. Не е сменяно предназначението на земите. Самият комплекс все още е горски фонд. За него все още се водят съдебни спорове. От фирмата са плащали наем на стопанството за земята на територията на комплекса до 1992 г. След това не е плащано, защото е отпаднало законовото основание за плащане.
Тези земи са заменени на минимална цена. Това са земи на брега на морето. Ако замяната е за 8 000 лв. на декар, то не може да се купи земя на първа линия за толкова малко пари, обясни Тодорова. Оценките са направени по действащата нормативна уредба, която не е направена добре, каза тя.
Местните жители се оплакаха, че има бариера към имотите и нямат достъп до тях. Ако някой иска да ползва плажа, то трябва да си плащат.
707 дка земя от държавно горско стопанство Старо Оряхово е било заменено през 2008 г. за 7-8 лв. на кв.м; съобщи директорът на стопанството Кирил Петров.
Имотът се намира в землището на село Самотен. За него са заменени земи от цялата страна. Имотът е оценен на около 5,4 – 5,5 млн. лв. Теренът няма изградена инфраструктура и пряк излаз на море. Досегът му с морето е чрез скали. До момента не е постъпило искане за смяна на предназначението на земята. Фирмата, която е добила собствеността върху имота, е „Мадара Бяла Норд” АД, която е собственост на Момчил Караджов и Димитър Борисов.
Собствениците на заменки са предимно невръстни момичета – на 21-22 години, коментира Петров.
Притежателите на заменка, намираща се между селата Топола и Божурец, „Про консулт 2004”,са готови да върнат тази земя при положение, че държавата гарантира, че няма да има строителство там. Това стана ясно при обиколката на заменките на Черноморието. Замяната е направена срещу 1198 дка елитни гори в Троянския Балкан, а самият терен на морето е 138 декара. Земята представлява свлачище, за което се влагат много пари, за да не рухне брегът. Придобиването на имота е започнало като процедура от 2004 г. Фирмата е минала през всички процедури. Платена е цената, която е предвидена от държавата. До този терен се прави едно от най-големите голф игрища, за което инвестицията възлиза на 100 млн. лв. Досега и още не е завършено. Теренът не е със сменен статут на земяната. Няма да бъде променян статутът му. Целта на собствениците е била да няма строителство на този терен, увери юристът на бизнесмените. „Имахме информация, че фирми, близки до ДПС, се готвят да започнат строителство и са искали да кандидатстват за имота”, обясниха представители на фирмата. На това място се предвижда да се оправи инфраструктурата в района, завършва агенцията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159