EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български абсурд – всички работели на загуба!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български абсурд – всички работели на загуба!

mail13:15 | 01.08.2012прегледи 715 коментарикоментари 1


Четири мерки в подкрепа на българските животновъди заради поскъпването на суровините предлага земеделският министър Найденов, съобщи МЗХ след среща при премиера Борисов с представители на животновъдния сектор, млеко и месо - преработватели и представители на големи търговски вериги.
Първата мярка е МЗХ да поиска от Брюксел изплащането на субсидиите на глава добитък да бъде извършено след 15 октомври, което да бъде с два месеца по-рано от предвиденото.
Втората мярка е през месец януари 2013 г. животновъдите да получат допълнително 27 млн. лв., с което да се достигне тавана на помощта за тях.
Третата мярка е Държавен фонд „Земеделие“ да разсрочи целевите кредити на животновъдите.
Четвъртата мярка е свързана със засилването на проверките от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на млечния сектор и вноса на млечни продукти.
Правителството дава рекордни субсидии на животновъдите, а положението в сектора не се подобрява, цените за потребителите не се понижават.* През тази година помощта за българските животновъди ще достигне 200 млн. лв. Премиерът Борисов е обявил, че ще разпореди на НАП, ДАНС да работят по отношение на финансови потоци, плащане на данъци и каква част от производството е в сивия сектор. Те ще ще проверяват в следващите две седмици паричните потоци по веригата за производство и продажба на млечни и месни продукти.
Животновъдите със сигурност са на загуба, подобно е положението и при българските преработватели. По думите на земеделския министър представители на големите търговските вериги също заявили, че работят на загуба. Производството на основните хранителни продукти като млечни и месни е обект и на националната ни сигурност, обясни Найденов. Ако допуснем катаклизъм, например мащабно заболяване, което наложи да се затворят границите, и ние нямаме българско производство, какво правим тогава, попита министърът.
Поставен е въпросът защо продукцията на животновъдите е на доста ниски нива, което ги поставя в много тежко положение, в същото време складовете на преработвателите са задръстени с продукция и не се вижда намаляване на цените за потребителите в търговските вериги. Това положение не може да продължи по подобен начин, допълни Найденов. По думите му – факт е, че по веригата има изкривяване.
Влизат пари, изкупната цена намалява, а ние като потребители плащаме същата цена. Парите един път излизат от джоба на всички ни като данъкоплатци, за да отидат като помощи към животновъдите, в същото време плащаме същите, а някъде и по-високи цени на млечни и месни продукти, обясни министърът. Найденов заяви, че парите, които се вливат в сектора Животновъдство трябва да доведат до неговото стабилизиране.
Всички участници на срещата декларирали, че са на загуба. Председателят на Националния съюз на говедовъдите Панайот Тодоров обясни, че животните в говедовъдните ферми са намалели от 360 000 на 250 000. Тяхното намаляване е свързано с националната сигурност, подчерта той. Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев коментира, че търговските вериги натискат за по-ниски цени преработвателите, а те от своя страна животновъдите. Търговските вериги в България са в жестока конкуренция и постоянно увеличават обектите си и няма как да работят на загуба, обясни той. Докато в същото време наистина фалират животновъди и преработватели.
Председателят на Сдружението за модерна търговия Димитър Спасов, който е и представител на голяма търговска верига обясни, че магазините не натискат никой. Веригите водят търговски преговори, каза той. Спасов подчерта, че приветстват предстоящите проверки.
 

*От млечния сектор изчислиха, че литър качествено мляко от производителя струва между 50 и 60 ст. Цената на килограм сирене от качествено мляко при преработвателя е 6-7 лева, а в търговската верига го купуваме между 8 и 16 лева.

снимка:интернет, поредица на Доньо Донев "Тримата глупаци"


 
Коментари
 
Радослав - 03-08-2012 г. 16:15:26

Относно заглавието на статията-Да,всички сме на загуба както казва един колега:Не мога да работя толкова малко колкото ми плащат.Цените на почти всичко в БГ са достатъчно европейски а какво е положението с доходите.Работи се за месечна заплата колкото две три до макс седмична надница в Европа.Как да има потребление.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg