EUR 1.9558
USD 1.8084
CHF 1.9941
GBP 2.2981
CNY 2.4991
you tube
mobile version

Българската ядрената енергетика губи независимост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българската ядрената енергетика губи независимост

mail08:15 | 20.05.2024прегледи 482 коментарикоментари 0


Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение в САЩ. В рамките на визитата акцент ще бъде поставен върху надграждането на сътрудничеството между двете страни с цел гарантиране на енергийната сигурност. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Във Вашингтон ще се проведе първото заседание на Управляващия комитет по Междуправителственото споразумение между двете страни за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и ядрената програма за граждански цели на България.

По време на визитата Малинов ще се срещне с помощник държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят. Планирана е среща и с помощник секретаря по международните въпроси в Департамента по енергетика на САЩ Андрю Лайт. 

Енергийният министър Владимир Малинов ще разговаря с представители на финансиращи институции като Американската корпорация за международно развитие (U.S. DFC), както и с федералната агенция за експортно кредитиране на САЩ "Ексим банк" (EXIM Bank), за да обсъди възможностите за участие в реализацията на проекти в българския енергиен сектор. 

Дни преди това стана ясно, че по искане на правителството на България и правителството на Украйна технически екип на САЩ пристигна на 10 май в София за срещи с български правителствени служители, за да подготви инспекцията на ядреното оборудване в Белене.

От 13 до 16 май американски, български и украински експерти извършиха на място техническа оценка на избрано оборудване за атомни реактори от типа ВВЕР/В-466, което се съхранява в продължение на няколко години в Белене. Целта на инспекцията беше да се предостави оценка от трета страна за състоянието и мерките за консервация, използвани за поддръжка на оборудването, това известява посолството на САЩ в София.

Американският правителствен екип включваше технически експерти от Държавния департамент на САЩ, Министерството на енергетиката на САЩ, Националната лаборатория в Оук Ридж и Националната лаборатория в Аргон, които работеха заедно с представители на правителството на България, Националната електрическа компания на България (НЕК) и техническа делегация от Националната компания за производство на ядрена енергия на Украйна „Енергоатом“.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg