EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българската позиция за европейската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българската позиция за европейската икономика

mail16:30 | 28.12.2011прегледи 587 коментарикоментари 0


Правителството одобри днес доклад на министъра на финансите и на министъра на външните работи за началната преговорна позиция на България в проекта за международно споразумение за стабилизиране на европейската икономика. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов пред журналисти днес в Министерския съвет, информира БТА.

В началото на преговорите България ще се придържа към позицията, че ние подкрепяме фискалната част от проекта на споразумението за засилен икономически Европейския съюз. В частта, свързана с координирането на икономическите политики на страните-членки, България все още има резерви, които ще бъдат обсъдени в рамките на преговорите. Вероятно ще се присъединим към тази част, едва след като страната ни стане част и от Еврозоната, каза Младенов. Това е само началната преговорна позиция, с която влизаме в преговорите, повтори министърът. В началото на следващата година в парламента ще бъдат внесени проекти на решения по повод на това споразумение, за да има дебат по позицията на България, посочи той.

Очакванията са преговорите по този документ да приключат към март, като още в края на януари в Брюксел ще бъдат координирани различните предложения. На този етап нашата страна, както и другите държави, които не са част от Еврозоната, са гъвкави при подготовката на това междуправителствено споразумение. Все още не е ясна правната форма на този документ и затова го наричаме международно споразумение, каза Младенов. Има обаче ясно желание на всички то да бъде интегрирано в останалите договори на ЕС, така че да не се създаде опасност от различни правни тълкувания, посочи той. Министърът отклони - до влизането на Росен Плевнелиев в президентството - въпроса за назначаването на нови посланици, на мястото на тези, които са били агенти на бившата Държавна сигурност.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg