EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българската мода се развива изключително бързо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българската мода се развива изключително бързо

mail10:09 | 02.11.2009прегледи 1068 коментарикоментари 0


Българската модна индустрия се развива толкова екстремно, че дори вече използваме свръхвъзможности, за да удържаме това развитие, но успяваме да се справим, заяви за агенция „Фокус” Надя Вълева – председател на Националната камара за мода.
Бързото развитие на индустрията е провокирала изготвянето на програма от 128 дейности, инициирани по време на Софийската седмица на модата през септември. Надя Вълева съобщи, че е било внесено официално предложение в българския парламент модата и модния дизайн да бъдат включени в Националния и международен държавен културен календар на Република България.
„Изключително бързо бе откликнато на нашето предложение. Получихме първите резултати от страна на началника на кабинета на г-жа Цачева, придвижено е до Министерство на икономиката и Министерство на културата. Очакваме доклад от тяхна страна как това може да бъде реализирано. Ние предложихме чрез включването на модата в държавния календар една по-иновативна форма на връзка между управляващите и нас, като неправителствена организация, която представлява дизайнерите”, заяви председателят на Националната камара за мода. Било е предложено да се създаде експертно-консултативен съвет за мода и изкуства към Министерски съвет. До средата на ноември се очаква да има окончателен резултат, след което предложението ще бъде внесено за гласуване в пленарна зала, за да може официално да бъде призната модата и в България, както е в Италия, Франция, посочи Вълева.
„Модната индустрия е много широко понятие, тъй като под него се разбира медийна модна индустрия, т.е. медии, които са свързани с модата, модни дизайнери и модни къщи, текстилната индустрия, която подпомага модата, модни агенции, фирми за организиране на събития”, обясни Вълева. Тя посочи, че най-развита и с най-огромен потенциал е модната индустрия, която идва от дизайнерите и модните къщи. Това са тези, които създават модата, а всички други подпомагат тяхното развитие”, обясни Вълева.
На въпрос – как могат да бъдат насърчени младите дизайнери, Вълева отговори, че те пробиват много трудно. В тази връзка камарата организира конкурсите за млади таланти – изгряваща мода – „Fashion rise” и танцуваща мода – „Dance fashion”. На тези конкурси финалистите се предоставят от едно до четири издания със самостоятелни модни дефилета за представяне на техни колекции в рамките на седмицата на модата, които се правят в България по европейски стандарт, обясни Вълева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg