EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Българската ИТ индустрия в Сингапур

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българската ИТ индустрия в Сингапур

mail14:15 | 26.09.2016прегледи 685 коментарикоментари 0


България има изключително бързо развитие в сектора на информационните и комуникационни технологии през последните години. Страната се налага като център на развойна дейност в Европа и същевременно набира популярност в международен план. Това обяви Румен Симов, началник на отдел „Мерки за интернационализация провеждани в чужбина“ в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) по време на международната конференция за дигитални иновации WEBIT.APAC 2016, която се проведе в Сингапур. Софтуерната индустрия вече формира близо 2% от БВП на България с приходи от близо 860 млн. долара. За последните 10 години приходите на ИТ компаниите в страната са отбелязали ръст от над 600%, каза Симов. Около 60% от продажбите са износ, като основните пазари са САЩ, Канада и Европа. В България работят около 10 000 фирми в ИКТ сектора, подчерта Румен Симов. Според него очакванията на компаниите са за ръст от 5% през тази година в този сегмент.

Предимствата на България в сектора като регионален център в Европа за ИТ аутсорсинг, са високообразованите и доказалите се специалисти, силното чуждоезиково обучение, благоприятната данъчна среда. Румен Симов представи възможностите на ИКТ бизнеса в България пред 300 от участниците на WEBIT.APAC 2016 с цел насърчаване на износа на българските малки и средни предприятия. Той отбеляза и постижението, че страната ни е обявена миналата година като най-добрата аутсорсинг дестинация в Европа на наградите European Outsourcing Awards.

България представи ИКТ сектора си за първи по време на международната конференция за дигитални иновации Webit.APAC в Сингапур, която се провежда в рамките на изложението SWITCH 2016. Webit.APAC е водещо азиатско събитие за технологии, инвестиции в компании, дигитален маркетинг и иновации през последните няколко години. Провежда се под домакинството на The National Research Foundation (NRF) и офиса на премиера на Сингапур Сян Лун. ИАНМСП е партньор при организирането конференцията. Участието е по проект на ИАНМСП: „Създаване на условия за устойчиво развитие и успешно интегриране на българските предприятия на европейски и международни пазари, чрез осигуряване на подкрепа за участие в международни търговски панаири и конференции“, финансирана по ОПИК 2014 – 2020.​

Сингапур се интересува от български иновации, технологии, информационни и комуникационни услуги. Това стана по време на срещата на Румен Симов с Лим Сеоу Хуи, заместник-директор на Агенцията за подпомагане на бизнеса (SPRING) в Сингапур. Азиатската страна гледа към развитието на нови технологии и start up компании. Местната агенция SPRING работи със 150 000 малки и средни фирми и 55 000 стартиращи бизнес. Подкрепяме кооперирането между компаниите и университетите за проучвания и иновации, заяви Лим Сеоу Хуи.

SPRING осигурява първоначално 50 000 сингапурски долара за стартиращ бизнес. След това за развитието на проекта отпуска до 500 000 сингапурски долара. Българин вече е създал start up компания в Сингапур за подпомагане на подбора на кадри чрез социалните мрежи. Проектът е разработен и с участието на студенти и преподаватели от Софийския университет.

Сингапур се интересува още от роботика, оптика, електроника, зелени технологии. Румен Симов обяви от своя страна, че България може да предложи био храни, натурална козметика, зеленчуци, плодове, вина, кисело мляко и сирене. Той подчерта, че между двете страни има потенциал за развитие на взаимната търговия, иновациите и информационните и комуникационни услуги. Двете агенции започват да си сътрудничат за организиране на съвместни бизнес делегации и търговски мисии.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1954