EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българската икономика през март

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българската икономика през март

mail15:02 | 04.05.2017прегледи 859 коментарикоментари 0


Краткосрочната бизнес статистика отчете положително развитие, след като растежът при промишленото производство и продажби се ускори, спадът на строителната продукция се забави, а търговията на дребно продължи да нараства през февруари. Общият индикатор за бизнес климата също се увеличи през март във връзка с подобряване на оценките във всички сектори с изключение на услугите. Единствено индикаторът за доверието на потребителите се понижи.

Хармонизираната месечна безработица продължи да се понижава както спрямо края на 2016 г., така и на годишна база и през февруари достигна 6.7% според сезонно изгладените данни.

Потребителските цени през март спаднаха с 0.5% спрямо предходния месец според ХИПЦ, основно под влияние на регистрираното поевтиняване на услугите. Годишният темп на инфлация се повиши до 1% поради по-високите цени на енергийните стоки във връзка с възстановяването при международните цени на петрола, докато отрицателната базисна инфлация слабо се ускори до -0.5% на годишна база.

През януари балансът по текущата сметка бе отрицателен в размер на 9.7 млн. евро, при излишък от 125.4 млн. евро за същия месец на 2016 г. поради по-висок търговски дефицит и свиване на излишъка при услугите. Входящите ПЧИ достигнаха 54 млн. евро, като се увеличиха с 25.9 млн. евро на годишна база.

Кредитът за частния сектор продължи да ускорява темпа си на растеж до 3.4% на годишна база през февруари с положителен принос както от кредитите за нефинансови предприятия, така и тези за домакинства. Спадът на лошите и преструктурирани кредити достигна 8.6% на годишна база, като делът им в общите кредити за нефинансови предприятия и домакинства остана без промяна в размер на 15.9% за трети пореден месец.

По предварителни данни на касова основа, излишъкът по консолидираната фискална програма в края на февруари възлезе на 831.8 млн. лв. (0.86% от прогнозния БВП). Бюджетният излишък бе формиран от превишение на приходите над разходите както по националния бюджет, така и по европейските средства, съответно в размер на 0.72% и 0.14% от прогнозния БВП./МФ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg