EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Българска" кухня с лайм, лобстър, кокос ...

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Българска" кухня с лайм, лобстър, кокос ...

mail11:50 | 16.12.2013прегледи 1097 коментарикоментари 0


До края на януари в швейцарския град Люцерн в ресторанта на хотел Швайцерхоф се сервират ястия, приготвени от четирима български готвачи - Жоро Иванов, Ивайло Петков, Георги Георгиев, Ивайло Рангелов. Кухнята е българска, защото повечето продукти са донесени от България /дори трюфелите са от България/, въпреки че ястията, които са по-долу не са традиционни за страната  - баници, салати, скара  и т.н.
Ето какво е менюто:
1. "Амис бюш" /стартер/: разядка от кътък с печени чушки и шупла / направена от масло, брашно, вода, шарена сол/
2. Лобстер със сос „Малтес“ /рататуй, букет от салати, парфюмирани с трюфел/ - лобстерът се готви 3 мин на пара; сос "Малтес" е редуциран портокалов сок със сметана и малко масло, хайвер, а трюфелът се настъргва пред гостите от сервитьорите ;
3. Супа от тиква с кокос и мартини /поднесена с хляб с тиквени семки и кокосова пяна/ - супата се приготвя с кокосово мляко, тиква, вермут; хлябът е препечен, а топлото кокосово мляко се разбива с малко соев лецитин, за да се получи ефирна пяна, която се поднася в чаша от вермут /с няколко капки вермут в нея за аромат. Декорира се с чипс от сладък картоф /батат/ и олио от тиквени семки.
4. Филе от Дълбоководна треска с прясна аншоа - поширана в зехтин на 70 градуса за 15 мин. Канапето на рибата включва морски дарове със сос от пресни домати, а отстрани се добавя сос "биск" /приготвен от черупките на омара/.
5. Междинно ястие: пяна от лайм и мента, приготвена в сифон. Междинното ястие има за цел да изчисти вкуса преди основното ястие.
6. Основно ястие: дует от два вида телешко месо /поднесено с рагу от диви гъби, бейби морков, спаначен тарт с картофено пюре и чипс от лилав картоф/. Едното месо е телешко, другото - говеждо, със сос "Демиглас".
7. Десерт: чийз кейк с течен център от манго и сорбе от босилек. Десертът се сервира върху килим от прясно манго, а сорбето - върху шоколадов пясък. Върху чийз кейка се поставя захарен памук с парченце 24 каратово ядливо злато.
Отделните ястия започват от 20 франка и стигат до 75 франка, а вината в менюто са между 52 и 85 франка за бутилка.
Кувертът за 5 степенно меню с аперитив е на цена 155 франка.
Програмата приключва официално на 28 януари, когато менюто ще бъде друго.

 


Тагове: меню, готвачи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg