EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българска война за румънски домати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българска война за румънски домати

mail08:00 | 25.07.2013прегледи 1890 коментарикоментари 0


Под заглавие "Българо-българската война за румънските домати" букурещкото издание "Евениментул зилей" публикува днес репортаж за търговията със зеленчуци през новия мост на река
Дунав при Видин и Калафат. "Скандалът с румънските домати, продавани в България на дъмпингови цени, бе на път почти да предизвика дипломатически инцидент няколко дни след откриването на моста Калафат-Видин, а сега придобива неочаквани аспекти. Появиха се ксенофобски надписи по българските пазари", пише авторът на материала Влад Теодореску. Журналистът пише и за лошото състояние на пътя Крайова-Калафат и за опасностите, които дебнат пътуващите по него.
"Новината, че българските земеделци имат намерение да започнат протестни действия, защото румънците са им унищожили търговията с домати с дъмпингови цени, понякога 8-9 пъти  по-ниски, изглежда не засяга никого на централния пазар в Калафат", разказва авторът на репортажа. "Собствениците на сергии, които почти ще рухнат от толкова много прясна продукция, казват, че "далаверата" е вървяла около две седмици, докато мостът се е преминавал без такса. Тогава, така е, много румънски "предприемачи" напълниха багажниците с евтини домати от Пояна Маре или Деса и ги продадоха във Видин", пише "Евениментул зилей".
"Ефектът бе унищожителен за българските търговци, които се зарекоха, че ще организират протест на току що открития мост и чрез местните власти ще се обърнат към правителството в София
да сложи край на румънската "инвазия", припомня Влад Теодореску. Той е интервюирал няколко румънски търговци от Калафат, които казват, че след като е започнало плащането на такса за
преминаване през Дунав мост 2, не са си правили труда да ходят до Видин. Румънските търговци обаче посочват, че "са започнали да идват българи, които са поели дребния румънски бизнес".
"Идват с лични автомобили или с автобуси, купуват зеленчуци от тук или от Пояна Маре или Деса, и ги прекарват оттатък, където разбиват пазара на сънародниците си!", разказва пред изданието Александрина, търговка от пазара в Калафат. "Търговците на пазара (в Румъния) казват, че монополът върху "износа" на домати е бил поет от български предприемач. С прякор "Дългокосия", той определя правилата на сергиите и каруците със зеленчуци, пазари се до последната стотинка, но
плаща всичко, което е купил. Цената, на която успява да докара стоката във Видин, казват румънските търговци, е тайна, с която обезоръжава всякаква конкуренция".
Вестникът посочва, че преди откриването на моста Видин-Калафат цената на доматите в България е била около 2 лева. След откриването на моста румънските домати достигнаха до българския пазар на цени до 8-9 пъти по-ниски, което разби офертите на българските домати. През последните дни българските производители бяха принудени да намалят цената наполовина - 1 лев, и пак не могат да се справят с конкуренцията от 4 пъти по-евтини румънски домати, докарани на българския пазар, този път от български предприемачи, пише "Евениментул зилей".
"Румънците печелят неколкократно, казва български производител от пазара във Видин. На първо място, защото се отървават от стока, която иначе ще изхвърлят, заради липсата на търсене на
румънския пазар, и на второ място - благодарение на разликата във валутния курс спрямо еврото, който е по-добър в Румъния", заявил търговец пред вестника. "Евениментул зилей" допълва, че
на пазара в Калафат килограм домати струва най-много една лея, а за онези, които купуват по-големи количества, цената пада и под 50 бани (едно евро се разменя за 4,42 румънски леи).
Журналистът на "Евениментул зилей" разказва за впечатленията си от пазара във Видин и посочва, че почти всички знаят румънски език. "Темата за румънските домати изглежда е деликатна, още повече, след като един търговец ми показа лист хартия на една неизползвана сергия, на който пише на латиница: "румънци=цигани", пише авторът на репортажа.
"Румънските домати ни убиха търговията, казва търговец с пълна сергия със зеленчуци и допълва: "вие не плащате такси и данъци като нас и затова ги давате четири пъти по-евтино". "Освен това, продължава той с гняв, кой знае какви нитрати съдържат и ни тровите", цитира журналистът казаното от българския търговец. Той бил изненадан да научи, че войната за доматите е станала "българо-българска", но не коментира, пише Влад Теодореску. Във връзка с ксенофобския надпис, българският търговец казал, че това е "цигания" и че "румънците са хора като нас".

Друга българска търговка била по-яростна и обяснила надписа с факта, че "циганите дойдоха тук със стоката си и ни причиниха нещастие". Тя се съгласила, че румънците могат да означават и друго, но призовала журналиста от "Евениментул зилей" да предаде на сънародниците си да си стоят вкъщи и да не създават допълнителни проблеми на българите, които си имали достатъчно такива.


Превод:БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg