EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българо-румънска експедиция по Дунав

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българо-румънска експедиция по Дунав

mail14:15 | 23.05.2012прегледи 510 коментарикоментари 0


На 25 май стартира четвъртото издание на българо-румънската научна експедиция по крайбрежието на река Дунав, която се провежда от международната природозащитна организация WWF. Целта на експедицията е да бъде извършено наблюдение на застрашените птичи колонии, които обитават влажните зони край реката. Специален фокус и тази година ще бъдат колониите на малкия корморан и белооката потапница.
Експедицията ще се проведе на два етапа – от 25 до 30 май и от 13 до 18 юни. В нея традиционно освен експерти от българския и румънския клон на WWF, участват и представители на Румънското орнитологично дружество, Българското дружество за защита на птиците, БАН и Природен парк Персина.
Майското издание на експедицията започва от Видин и река Тимок. Оттам ще бъде извършено наблюдение на птичите колонии по островите в региона. После участниците ще достигнат природен парк Персина и ще приключат работата си на островите срещу резервата Сребърна. Както и миналата година, проучванията ще се извършват от три екипа: едни воден и два сухоземни, които ще обиколят всички български и румънски влажни зони по островите и бреговете на река Дунав.
Миналогодишната експедиция отчете най-ниското ниво на броя на птиците от 2006 г. досега. Тогава причината беше сушата и намаленото ниво на река Дунав, които засегнаха най-силно популациите на гривестата, нощната и малката бяла чапла. Тази година се очакват положителни изненади по отношение възстановяването числеността на гнездящите птици.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg