EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Българо-казахстанската търговска камара в Астана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българо-казахстанската търговска камара в Астана

mail15:39 | 22.05.2015прегледи 1178 коментарикоментари 0


„Търговско-икономическите отношения между България и Казахстан са традиционно добри, но вярвам, че може да се направи още много.“ Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на официалното откриване на Българо-казахстанската търговска камара (БКТК), което се проведе днес в Астана. На събитието присъстваха още заместник-ръководителят на външнотърговската палата на Националната палата на предприемачите на Казахстан Аян Еренов и посланикът на България в Казахстан Васил Петков.

Министър Лукарски отбеляза, че ускореното икономическо развитие и нарасналата покупателна способност в Казахстан определят този пазар като високо перспективен. Той подчерта, че страната ни има потенциал да увеличи износа си за Казахстан на редица стоки и услуги като медикаменти, технологични линии за преработка на плодове и зеленчуци, сглобяеми конструкции, помпи за течности, електрически акумулатори, мебели и дърводелски изделия, както и замразени и консервирани храни.

В рамките на откриването председателят на БКТК Андриана Петкова и г-н Еренов подписаха меморандум за сътрудничество между двете камарите.

Сътрудничеството между България и Казахстан в областта на инвестициите беше друг основен фокус по време на посещението на водената от министър Лукарски делегация. Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева и нейният колега зам.-министърът по инвестициите и развитието на Казахстан Ерлан Сагадиев обсъдиха насърчителните мерки за инвестиции на двете държави. На срещата бяха дискутирани и областите, към които има интерес. Това са хранително-вкусовата промишленост, козметичната и фармацевтичната индустрия. На срещата стана ясно, че през септември се предвижда организиране на бизнес срещи на наши и казахстански фирми и търговски организации за пряко договаряне.

По време на посещението си в Астана министър Лукарски взе участие и в Осмия икономически форум, който традиционно събира водещи икономисти от цял свят. В рамките на форума президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев предложи създаването на Евразийско икономическо пространство, чиято основна идея е да подобри нивото на интеграция между членовете и по-конкретно по отношение на търговията, транспорта и движението на ресурси.

През миналата 2014 г. външнотърговският стокообмен на България с Казахстан възлиза на почти 96 млн. долара, в т.ч. износ – 46 млн. долара и внос – 49,5 млн. долара. Спрямо 2013 г. стокообменът отбелязва намаление с 8.2 %, българският износ - нарастване с 2.6 %, а вносът - намаление с 16.4 %.

Водещи позиции в българския износ за Казахстан през 2014 г. заемат медикаментите с 33.7%, следвани от миялни машини с 11.3%, меса от едър рогат добитък - 8.6%, табла и пултове – 6.1%, меса от коне - 5.1%.

Водещи позиции във вноса в България от Казахстан през 2014 г. заемат нефтен газ с 84.7% и рафинирана мед и медни сплави в необработен вид с 15.1%.

Източник: Министерство на икономиката


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093