EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България:Още средства за 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България:Още средства за 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй"

mail11:30 | 24.01.2013прегледи 415 коментарикоментари 0


Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент одобри доклада на румънския евродепутат Мариан-Жан Маринеску с предложение за резолюция на ЕП относно финансовата помощ, предоставяна от ЕС за извеждане от експлоатация на ядрени реактори в България, Литва и Словакия, съобщи българската пресслужба на ЕНП в Европарламента.
Докладът отбелязва, че България е изпълнила поетия ангажимент преждевременно да спре от експлоатация ядрени реактори 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" преди датата на присъединяване към ЕС. В допълнение се подчертава нарастващото значение на извеждането от експлоатация на ядрени мощности в близките години, тъй като една трета от 143-те реактора, функциониращи в 14 държави членки, ще трябва да бъдат спрени до 2025 г. Голяма част от предложените от евродепутата Владимир Уручев (Група на ЕНП/ГЕРБ) поправки по текста на резолюцията бяха подкрепени. Поправките са насочени към отразяване на постигнатия в България напредък в дейностите по извеждане от експлоатация и смекчаване последиците по отношение на доставката на електроенергия, както и социалните и икономическите последици в трите държави.

Едновременното извеждане от експлоатация на четири блока, при спазване на най-високите достижими стандарти за безопасност, е дългосрочен процес, който поставя сериозни предизвикателства пред България от технологична, социална, екологична и икономическа гледна точка.Предложението за резолюция подчертава ангажимента на ЕС да допринесе финансово за извеждането от експлоатация на трите засегнати атомни електроцентрали. Европейският парламент изразява загриженост, че предвидената сума от европейския бюджет за дейности по извеждане от експлоатация за периода 2014-2020 г. е крайно недостатъчна, предвид предварителните оценки на Европейската сметна палата, възлизащи на 2,5 млрд. евро за  приключването на проектите за извеждане от експлоатация в трите държави.
България е отправила обосновано искане за финансова подкрепа от ЕС в размер на 450 млн. евро за 2014-2020 г. и ще продължи да настоява при определяне на финансовата подкрепа от ЕС реално да се отчитат нуждите на държавите членки, спрели значителни мощности с политическо решение в процеса на присъединяване към ЕС.


 


Тагове: блокове, пари
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg