EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България:Евтин ток, скъп газ, според ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България:Евтин ток, скъп газ, според ЕС

mail08:30 | 18.05.2013прегледи 543 коментарикоментари 0


Цените на електроенергията в България са най-ниските в ЕС, сочат данни, оповестени от Европейската комисия. По отношение на газа обаче цените в нашата страна са сред най-високите в Общността, сочи статистиката.
Експерти, потърсени за коментар на тези данни и пожелали анонимност, уточниха, че спрямо цените на газа нашата страна се намира в най-неблагоприятно положение в ЕС защото се снабдява само от един източник. Те допълниха, че положението може да се промени чрез изграждане на двупосочни връзки към газопроводите на съседните страни. Според тях другата възможност е проучването на залежите от газ - природен и шистов, стига това да е съобразено с изискванията за опазване на природата.
Специалистите от ЕС поясниха, че цените на електроенергията в България статистически са най-ниски по абсолютна стойност в Общността, но картината се променя, когато бъдат наложени върху доходите на домакинствата. Те препоръчаха подобряване на съществуващата енергопреносна система у нас, както и изграждането на нови съоръжения в тази област.

Въпросите от областта на енергетиката ще бъдат сред двете основни теми, по които в средата на идната седмица държавните и правителствените ръководители от ЕС ще заседават в Брюксел. Според експертите, постигането на политическата цел за пълно свързване на европейските енергийни пазари би довело до намаляване на цените за потребителите и годишни допълнителни печалби до 30 милиарда евро.БТА


 


Тагове: газ, ток, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg