EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България:Добра реколта от пшеница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България:Добра реколта от пшеница

mail11:03 | 21.05.2014прегледи 871 коментарикоментари 0


Очаква се средните добиви от пшеницата да бъдат около равнището на миналата стопанска година, която беше много успешна за зърнопроизводителите, коментира за БТА завеждащият секцията "Селекция на зърнено-житните култури" в Добруджанския  земеделски институт доц. д-р Галина Михова.
По думите й посевите в Добруджа, които вече са във фаза на формиране на зърно, са в много добро състояние, а в Южна България - в добро състояние. Според селекционера към момента като основен проблем в цялата страна се очертава появата в масивите на кафява и жълта ръжда, а честите превалявания възпрепятстват защитните мерки. От Добруджанския земеделски институт съветват зърнопроизводителите да подберат фунгицид със системно действие и с по-широк спектър, който да обхваща повече патогени в полетата.

След интензивните дъждове, придружени със силен вятър, на някои места се наблюдава полягане на пшеницата, съобщава доц. Михова. Тя посочва, че повечето пшенични сортове имат ген за ниско стъбло и, ако не се допускат агротехнически грешки, растенията устояват на неблагоприятните условия.
Зърнопроизводителите не бива да залагат на прекомерно високи норми на азотно торене, а да използват комбинирани торове, които укрепват кореновата система на посевите, съветват от научния институт. Стопаните трябва да следят в следващите дни и за появата на неприятели в пшеничните полета - на вредна дървеница и житна пиявица, които могат да снижат качествените показатели на зърното и добивите.
В Добричкия регион, който е най-големият производител на хлебно зърно в страната, площите с пшеница достигат 1 236 000 декара. През миналата стопанска година зърнопроизводителите в региона прибраха средно по 489 килограма от декар, а реколтата надхвърли 578 800 тона.

 


Тагове: зърно, реколта
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg