EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България:16-та в производство на бира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България:16-та в производство на бира

mail18:00 | 04.12.2012прегледи 742 коментарикоментари 0


Четвъртият Есенен бирен салон, организиран от Съюза на пивоварите в България, постави началото на новия сезон на тъмната бира.

През 2011 г. в България са произведени 4,82 милиона хектолитра пиво, което ни поставя на 16-то място в страните от ЕС. По отношение на консумацията на бира на глава от населението в ЕС сме на 18 позиция, а по продажби на пиво сме на 14 място. По данни на Пивоварите на Европа общо в страните от ЕС са произведени 377.5 милиона хектолитра бира. Европейските консуматори могат да избират между близо 120 вида пиво и 40 000 местни и международни марки.
И този зимен сезон тъмната бира в България ще е с характерните за нея плътност и наситен вкус. Все повече консуматори оценяват високите качества на тъмното пиво и често типичните „бираджии” го предпочитат и през летните месеци. Пивоварните компании, членуващи в Съюза на пивоварите в България, произвеждат 8 марки тъмно пиво. Тези данни представи Александър Грънчаров, председател на Съюза на пивоварите в България, коментира тенденциите в сектора.
Качества на тъмната бира
За тъмната напитка са присъщи ароматни кафеени нотки, лека карамелена сладост и плътен, ясно изразен малцов вкус. Дегустацията на тъмната бира се подчинява на някои правила. Така например, за да се насладим най-пълно на качествата й, тя трябва да е изстудена до 9 градуса. За да усетим засилващия се букет и наситеността на аромата й, най-добре е да я дегустираме в овална чаша, леко извита към върха.
Напитката е особено подходяща през зимните месеци именно заради нейните качества – плътност, аромат и по-богат вкус. Специално подбраните нюанси на тъмното пиво отлично се съчетават с традиционните ни зимни ястия.
Тъй като пивото е част от атмосферата на зимните празници, на Есенния бирен салон бяха представени най-популярните празнични бирени предложения. Гостите имаха също така възможността ексклузивно да разгледат колекцията от коледни капачки на различни марки коледно пиво на радио водещият, бирен колекционер и автор на книгата „Езикът на бирата” – Людмил Фотев.
За бирения пазар в България
През 2011 г. консумацията на пиво в страната отбелязва скромен ръст спрямо предните две години и достига 5,1 милиона хектолитра. Все по-силна е преориентацията на продажбите от така наречения „студен“ пазар (HоRеCа – в заведения, извън дома) към „топъл“ пазар, което силно намалява добавената стойност за индустрията. Делът на продажбите през магазините достигна 74% от обема на бирения пазар. Тази тенденция се наблюдава и в останалите страни от ЕС, което буди сериозни безпокойства и се отразява на генерираните от пивоварната индустрия работни места и приходи. Миналата година страната ни е изнесла 111 000 хектолитра бира, вносът е 296 000 хектолитра. Пивоварният сектор в България осигурява 2400 работни места.
 


Тагове: тъмно пиво, бира
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg