EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България – тенденция за ръст в БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България – тенденция за ръст в БВП

mail11:00 | 08.11.2012прегледи 581 коментарикоментари 0


Тенденцията за покачване на икономическия ръст ще се запази, като вътрешното търсене ще е основният му двигател, се посочва в публикуваната от ЕК макроикономическа прогноза за страните от ЕС, коментира МФ. Очакванията за България са за растеж на БВП от 0,8% през тази, 1,4% през 2013 г. и 2% през 2014 година, въпреки неблагоприятното развитие на икономиката в ЕС и отслабения трудов пазар в България. В сравнение с прогнозата на ЕК от пролетта на 2012 г., корекцията е за по-нисък растеж както за страните от еврозоната, така и за ЕС като цяло. В сравнение с пролетната прогноза, когато числото за очаквания растеж на БВП за ЕС 27 за 2013 г. беше 1,3%, сега е драстично понижен на 0,4%.
Същевременно ЕК коригира в посока нагоре очакванията си за растежа за България през 2012 г. - от 0,5% през пролетта на 0,8% сега. Тези стойности са по-ниски от прогнозата на Министерството на финансите за растеж през двете години, но анализаторите от Комисията очакват стабилна вътрешна икономика и сравнително силни публични финанси.
                     БВП, процентна промяна спрямо предходната година

Източник:ЕК

Бюджетният дефицит за тази година се очаква да се свие до 1,5% и да запази това ниво и през следващата година. Основание за това дава изключително добрата събираемост на приходите, най-вече от ДДС. Отлично се оценява предприетата от правителството мярка за подобряване на събираемостта - свързването на касовите апарати на търговците с НАП. Подобни мерки бяха предприети и при акцизите и митата.
Освен благоприятната приходна тенденция, анализаторите отчитат и съществено увеличаване на разходите. При изготвянето на прогнозата е взето предвид планираното в проектобюджета за 2013 г. увеличение на пенсиите с 9,3% от 1 април. Като цяло, бюджетът внушава неутрална позиция през следващите две години, като структурният дефицит ще остане стабилен и на ниво малко под 1% от БВП. Брутният държавен дълг се очаква да се повиши от 16,5% през 2011 до 18,5% от БВП през 2014 година.
В Прогнозата на ЕК се отбелязва още, че след тригодишно свиване, инвестициите се стабилизират, благодарение на частни проекти и известно възстановяване на преките чуждестранни инвестиции, особено в енергийния сектор. За следващата година предвижданията са инвестициите да бъдат подпомогнати чрез съфинансиране със средства от ЕС. Според прогнозата, износът ще следва очакваното постепенно възстановяване на пазарите в ЕС през 2013 година.

                    

 


Тагове: ръст, БВП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158