EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България – нискорисков емитент в региона

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България – нискорисков емитент в региона

mail11:10 | 27.07.2011прегледи 739 коментарикоментари 0


В понеделник Министерството на финансите преотвори успешно емисия 3,5 - годишни левови ДЦК като предложеното количество на аукциона беше 30 млн. лв., а общият номинал на заявените поръчки достигна 65,75 млн. лева. Постигнатият коефициент на покритие 2,19 е най-високият за последните три аукциона за тази емисия. Отчетено беше силно търсене на емисията от банки първични и непървични дилъри на ДЦК.
Постигнатата на аукциона среднопретеглена годишна доходност е 3,53% като спредът спрямо германски федерални бундове със сходен остатъчен матуритет е около 1,71 процентни пункта. Равнището на доходността е под текущата стойност на показателя 5Y CDS на България, който отчита оценката на международните пазари за риска от неплатежоспособност на емитента, (около 220 б.т.) и показва, че пазарните участници не са изисквали премия за валутен риск. Постигната доходност е под текущата на деноминираните в евро и със сходен остатъчен матуритет еврооблигации на редица държави от Централна и Източна Европа - Литва (3,57%), Турция (3,84%), Хърватия (4,01%), Унгария (4,62%) и Румъния (4,88%).
Резултатът от проведения аукцион е индикатор за доверието на местните инвеститори и оценка на усилията на българското правителството за провеждане на благоразумна фискална политика и ангажимента за налагане на стриктни фискални правила. В условията на силна нестабилност на дълговите пазари, България е единствената държава в Европа, която през 2011 г. получи повишение на кредитния си рейтинт от водещата международна агенция за кредитен рейтинг - Moody's Investors Service, която в края на миналата седмица повиши рейтинга на държавния дълг на България от Baa3 на Baa2. Независимата оценка затвърждава статута на България като един от най-стабилните емитенти в региона и създава обективни предпоставки Министерството на финансите да очаква още по-видимо засилване на положителните тенденции на пазара на български ДЦК в краткосрочен план.
Министерството на финансите ще продължи усилията си за запазване на тези положителни тенденции, както и провеждането на максимално прозрачна пазарно ориентирана политика по управлението на държавния дълг. В отговор на заявления инвеститорски интерес, през оставащите месеци на 2011 г. ще бъде предложен нов инструмент на пазарните участници, като бъде преотворена на аукционен принцип емисия 7-годишни ДЦК от 2010 г. с приблизителен остатъчен матуритет от 5,5 години.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg