EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България ще участва в Договора за стабилност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България ще участва в Договора за стабилност

mail17:20 | 27.01.2012прегледи 485 коментарикоментари 0


България одобри участието на страната в Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз. За това гласуваха 129 депутати, само един бе "против",а 48 се въздържаха. Народните представители одобриха включването на страната ни в преговорите, но не всички дадоха съгласието си за втората точка от решението, с която се уреждат подробностите за самия договор. В нея е разписано, че страната ни може да си включи към текстовете за по-строга финансова дисциплина на страните от ЕС, но е категорично подчертано, че няма да се включим, към каквито и да е текстове, свързани с икономическа или данъчна хармонизация.
България няма да подкрепи и участва в общи договорености, които предполагат бъдещо хармонизиране на данъчните политики, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на дебатите в Народното събрание за формиране на националната позиция по Международното споразумение за Засилен икономически съюз в ЕС.
Финансовият министър припомни, че в средата на януари изпрати писмо до колегите си от Европейския съюз,чиито държави не членуват в еврозоната. В него бяха изложени българските виждания по три въпроса и бяха поискани съвместни действия на десетте страни извън еврозоната, за да бъдат тези виждания отстоявани. В писмото се посочва, че България подкрепя условията за засилено фискално управление, предвидени с Глава III на Проектодоговора и записването на ясни правила за бюджетна дисциплина в националните законодателства на всяка страна-член на ЕС. Основно изискване на българската страна при обсъжданията е падане Глава IV, докато не се изяснят параметрите на "обща икономическа политика" и значението на „координация и сближаване" в тази посока, подчерта министър Дянков. Настоятелно е изискано да няма препратки към пакта "Евро Плюс". На трето място е подчертано условието държавите извън валутния съюз да имат право на активни наблюдатели по време на срещите на върха на еврозоната.
„Всички страни от ЕС трябва да въведат ясни правила за фискална дисциплина в националните си законодателства", каза още вицепремиера. В речта си министър Дянков припомни започналите преди година разговори в парламента по предложения от правителството Пакт за финансова стабилност, в резултат на които в Закона за устройството на държавния бюджет на Република България бяха записани граница за дефицита от 2% и ограничаване на държавните разходи до 40% от БВП. Българското правителство спази тези условия и за миналата 2011 г., но от началото на тази година е задължено да го прави по закон. България не е страна по европейския стабилизационен механизъм и няма да участва в него, припомни още Дянков.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg