EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

България ще сезира ЕК заради гръцкия данък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България ще сезира ЕК заради гръцкия данък

mail13:40 | 08.04.2015прегледи 812 коментарикоментари 0


Министерският съвет одобри Решение за подаване на жалба от Република България на основание член 259 от Договора за функционирането на Европейския съюз по отношение съвместимостта на разпоредбите на чл. 23, 65 и 66 от Кодекса за подоходно облагане на Република Гърция № 4172/2013, изменен и допълнен със закон № 4321/2015, както и на издаденото на основание чл. 65, ал. 6 и 7 от кодекса Решение на министъра на финансите на Гърция, с което е определен списъкът на държавите с преференциален данъчен режим, с правото на ЕС. С това решение се упълномощава министърът на финансите да уведоми Европейската комисия за правното основание на подадената жалба до Европейската комисия.

Процедурата по разглеждане на жалбата включва две фази - административна и съдебна, като административната фаза е задължителна. Административната фаза в хипотезата на член 259 от ДФЕС приключва с издаване на мотивирано становище от ЕК в тримесечен срок, след като на всяка от заинтересованите държави е предоставена възможност да изложи съответно съображенията относно собствените им позиции и тези срещу ответната страна, писмено и устно. Ако Комисията не издаде становище в срок от три месеца от датата на поставяне на въпроса пред нея. отсъствието на становище не е пречка за Република България да сезира Съда на Европейския съюз.

Решението на Министерски съвет е изготвено във връзка с изпратеното на 30 март 2015 г. писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси, в което се изразява позицията на Република България, че въвеждането на данъчно облагане с 26% данък при източника на всички сделки и трансакции с източник в България, както и в Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална мярка, съобщи пресцентърът на МС.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия знае за промените в гръцкото данъчно законодателство и за опасенията от тяхното възможно неблагоприятно въздействие върху вътрешния пазар. Това съобщи на пресконференция в отговор на въпрос Аника Брейдхарт, говорител на ЕК по икономическите въпроси, цитиран от БТА. Анализираме полученото от българските власти писмо, очакваме правен анализ на гръцкото министерско постановление, за да установим обхвата на новото законодателство. Когато тази оценка бъде изготвена, ЕК ще вземе необходимите решения, за да осигури спазване на европейското право, ако такава необходимост възникне, допълни говорителят. Попитана дали и други държави са изпратили подобни оплаквания, Брейдхарт уточни, че досега само българските власти са изпратили писмо. Отговорите на говорителя бяха свързани с въпроса за въведените от няколко дни промени в гръцкото данъчно законодателство, с които се предвижда 26-процентно облагане за всички дружества, които купуват български стоки. Промените предвиждат възстановяването на този данък в тримесечен срок при известни условия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg