EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България ще подаде жалба в ЕК срещу Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България ще подаде жалба в ЕК срещу Гърция

mail15:14 | 22.01.2010прегледи 794 коментарикоментари 0


Днес българското правителство ще подаде жалба до Европейската комисия заради фермерските блокади в Гърция, потвърди пред БНР източник от Министерството на външните работи.
В срок от 3 месеца Комисията може да прецени дали да сезира Съда на европейските общности в Люксембург.
Посланикът ни в Брюксел Бойко Коцев има за задача да представи официално в Комисията документите, с които България мотивира призива си за санкции срещу Гърция. Той се основава на член 259 от договора за функционирането на ЕС.
В жалбата си България иска да се спазват клаузите за свободно движение на хора, стоки и услуги в рамките на Съюза. Това обаче не означава, че Гърция отива директно на съд. Еврокомисията има срок три месеца, в които да се опита да повлияе на гръцкото правителство. Чак след това председателят й Жозе Мануел Барозу ще реши дали да сезира европейския съд в Люксембург.
Загубите за българската икономика няма да се компенсират по този начин. В най-добрия случай съдът може да наложи глоба на гръцкото правителство, която ще бъде платена в общия европейски бюджет. Според запознати, за да получат компенсации, засегнатите български фирми сами трябва да заведат дела срещу гръцката държава в гръцки съд.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg