EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България ще получи още 45 млн.евро за външните граници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България ще получи още 45 млн.евро за външните граници

mail09:46 | 12.06.2023прегледи 634 коментарикоментари 0


ЕК е доволна от напредъка, осъществен през последните три месеца след стартирането на пилотните проекти в България и Румъния в областта на убежището, връщането, управлението на границите и международното сътрудничество. Пилотните проекти са шестмесечни и започнаха през март 2023 г. Те се основават на добрите практики и опит в България и Румъния, и са пряко следствие от писмото на председателя на Фон дер Лайен от 26 януари 2023 г. и заключенията на Европейския съвет от 9 февруари, както и от Плана за действие на ЕС за Западните Балкани от декември 2022 г.

Финансова подкрепа от ЕС за укрепване на управлението на външните граници

Комисията предоставя нова финансова подкрепа на Румъния и България за изпълнението на тези пилотни проекти. България ще получи 45 млн. евро, а Румъния — 10,8 млн. евро. Средствата ще бъдат добавени към националните програми в рамките на Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика (ИУГВ), част от Фонда за интегрирано управление на границите.

Освен това Комисията ще отправи покани за представяне на предложения, отворени за всички държави членки, за разработването на електронни системи за наблюдение по сухопътните външни граници (140 милиона евро) и за подкрепа на системите за приемане и предоставяне на убежище в държавите членки, подложени на натиск (120 милиона евро), като се обърне специално внимание на приемането на непридружени малолетни лица и капацитета за приемане на границата. Финансовата подкрепа е част от работните програми на тематичния механизъм за периода 2023—2025 г. и идва от фонд „Убежище, миграция и интеграция“ (ФУМИ) и Инструмента за финансова подкрепа за ИУГВ.

Следващи стъпки

Пълното разгръщане на пилотните проекти е предвидено за септември 2023 г. Заседанията на Ръководния комитет с Комисията, агенциите на ЕС, българските и румънските органи се провеждат ежемесечно. Целта е да се осигурят координирани действия на място и обмен на информация между всички заинтересовани страни. До момента са проведени две ръководни срещи за всеки проект. 

Комисията ще продължи да подкрепя България и Румъния в общите усилия на равнище ЕС за управление на външните граници и справяне с предизвикателствата, свързани с миграцията.

Контекст

Двата пилотни проекта в Румъния и България бяха стартирани на 17 и 20 март 2023 г. за срок от шест месеца, за да се допринесе за по-добро и по-устойчиво европейско управление на миграцията. Проектите се изпълняват със засилена оперативна, техническа и финансова подкрепа от страна на Комисията и агенциите на ЕС (Агенцията на Европейския съюз в областта на убежището, Европол и Frontex). 

Осигуряването на ефективно управление на външните граници на ЕС е ключов приоритет, за който Комисията е отпуснала на държавите членки 4,3 милиарда евро (ИУГВ), заедно с 6,3 милиарда евро за управление на миграцията (ФУМИ) в рамките на настоящата многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg