EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България-Унгария се сближават

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България-Унгария се сближават

mail16:10 | 22.01.2016прегледи 1093 коментарикоментари 0


Търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество с Унгария беше сред темите, които министър-председателят Бойко Борисов обсъди по време на срещата си в Министерския съвет с унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто. Премиерът отбеляза, че активизирането на икономическите контакти между двете страни е от взаимен интерес и добави, че стокообменът за първите девет месеца на 2015 година бележи ръст в сравнение с предходната 2014 година. Борисов изтъкна още, че Унгария е желан инвеститор в България и има нереализиран потенциал в тази посока. Министър-председателят отбеляза работата на правителството за диверсификация в енергийната област. Борисов акцентира върху изграждането на интерконекторите, изтъкна и предложението за създаване на газов хъб. Премиерът приветства също така идеята за възстановяване на пряката въздушна линия София-Будапеща.

По отношение на миграционния натиск министър-председателят изтъкна значението на общите усилия за справяне с проблема в дух на взаимно разбирателство и споделена отговорност. По думите му усилията трябва да бъдат съсредоточени върху първопричините за миграция. Борисов подчерта сериозната работа по охрана на държавната ни граница, която е външна за Европейския съюз, и добави, че страната ни се отнася с изключителна отговорност към задълженията си като страна-член на ЕС.

  Министър Даниел Митов се срещна с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, който е на официално посещение в страната по покана на българския си колега. Двамата дипломати потвърдиха традиционно добрите българо-унгарски отношения и договориха засилване и укрепване на двустранното сътрудничество, енергийната сигурност и справяне с миграционната криза.  

„Задълбочаването на двустранния диалог между България и Унгария в икономическата сфера е  в интерес на развитието на търговията, инвестициите, туризма и енергийната сигурност на нашите две страни“, посочи министър Даниел Митов по време на съвместната пресконференция в МВнР.  От своя страна министър Сиярто обяви създаването на двустранна комисия с цел развитие на  икономическо сътрудничество и улесняване на комуникацията между предприятията на двете страни.

Двамата дипломати обсъдиха и актуалната ситуация около миграционните потоци в Европа, като министър Митов подчерта, че България и Унгария споделят еднаква загриженост от остротата на проблема с миграцията и бежанците. „Целта ни е да намерим общ ефективен отговор на това предизвикателство според  възможностите и обективното положение на страните ни. Гражданите на нашите страни, както и европейските граждани, очакват от нас да поемем контрола в свои ръце – ние да оформяме средата около нас, а не средата да оформя нас“, посочи той.

От своя страна унгарският първи дипломат изтъкна необходимостта от сигурна защита на външните граници на ЕС. „В този контекст българската страна дава добър пример за успешен контрол и справяне с предизвикателствата. Не виждаме пречка европейските институции да инициират процедура за присъединяването на България към Шенгенското пространство“, каза министър Сиярто.

Двамата се обединиха още около тезата, че опазването на границите е обща отговорност на всички страни от региона. Бе подчертано, че ЕС като общност трябва да фокусира усилията си върху защитата на най-чувствителните  райони, включително морската граница на Гърция. Изтъкнати бяха и поетите ангажименти за по-стриктен контрол от страна на Република Турция и ролята на  Република Македония за справяне с казуса.  

Сред обсъдените въпроси от европейския дневен ред бе и енергийната сигурност, като двамата външни министри се съгласиха, че България и Унгария имат множество общи интереси и потенциал за сближаваме на отношения в тази сфера. „Нашите две страни заедно с Румъния ще търсят нови насоки за постигане на енергийна диверсификация, включително чрез разработване на пътища за свързване на Централна и Източна Европа с Азербайджан, Туркменистан, както и с Иран“, коментира министър Петер Сиярто.

Външните министри поставиха акцент и върху задълбочаване на контактите между двата приятелски народа, като бе обявена инициативата за провеждане на ден на българо-унгарското и унгаро-българското приятелство. „Нашите министерства на външните работи дават своята подкрепа на тази идея на българската общност в Унгария. По този начин парламентите на нашите страни ще отдадат признание на специалните ни отношения и близостта на народите ни“, добави още министър Даниел Митов.

България и Унгария ще създадат междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. За това се договориха на среща министърът на икономиката Божидар Лукарски и унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.
Двамата са се ангажирали споразумението за създаване на комисията да бъде подписано по време на планирана визита на министър Лукарски в Будапеща през март тази година.
На срещата министър Сиярто е изразил задоволство от ръста на търговията между двете страни, като е отбелязал, че стокообменът надхвърля 1 млрд. евро. За първото деветмесечие на 2015 г. износът ни за Унгария се е увеличил с 19,5 на сто, а вносът - с 10,8 процента, спрямо същия период на 2014 г., като ръстът на стокообмена е 13,1 на сто. Унгария е един от водещите чуждестранни инвеститори в България.
Министър Лукарски е изразил увереност, че търговията и инвестициите между двете страни ще продължават да растат, за което според него ще спомогне и създаването на смесената комисия за икономическо сътрудничество. Той е приветствал и намерението за откриване на редовна въздушна линия между София и Будапеща, което според него ще спомогне за търговско-икономическите ни контакти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160